StoryEditor

Americkí hasiči už jazdia aj na vodík

18.02.2007, 23:00
Auto s čistým pohonom má dojazd 160 kilometrov a najvyššiu rýchlosť 140 km/h.

Mestský hasičský zbor v americkom meste Sacramento používa ako prvý na svete hasičské auto poháňané vodíkom a palivovými článkami. Malý kompakt vychádza z konštrukčnej stránky z predchádzajúcej generácie mercedesovej triedy A a nesie označenie F-Cell (z anglického Fuel-Cell - palivový článok). Čistý pohon má vysokú účinnosť a nevznikajú pri ňom žiadne emisie. Hasičský F-Cell tankuje vodík na čerpacej stanici postavenej priamo v Sacramente. Vozidlo má dojazd až 160 kilometrov a dosiahne najvyššiu rýchlosť 140 km/h. Články dodávajú energiu elektromotoru. Ten má výkon 65 kW a umožňuje vozidlu zrýchliť z pokoja na 100 km/h za štrnásť sekúnd, čo je skutočne dobrá hodnota. Pohonný systém budúcnosti umiestnili konštruktéri do podvozku vozidla. Nezaberá tak miesto v kabíne ani v batožinovom priestore. Auto je určené pre jednotku rýchleho zásahu, jej úlohou je prekľučkovať sa preplnenými ulicami veľkomesta. Posádka vodíkového Mercedesu na mieste zisťuje rozsah požiaru či inej katastrofy a organizuje zásahové práce. Po akcii analyzuje príčiny a zisťuje škody. Prepravná kapacita Mercedesu-Benz triedy A teda na tento účel celkom stačí.
Do výskumu a vývoja vozidiel na palivové články investoval koncern DaimlerChrysler v poslednom desaťročí už takmer miliardu eur. Celosvetovo nasadil do používania už viac než sto vodíkových áut, z nich 32 jazdí v USA. Na palivo budúcnosti jazdia v pouličnej premávke vývojové štúdie, bežné osobné automobily, dodávky i mestské autobusy Citaro. Podľa profesora Herberta Kohlera, ktorý je splnomocnencom koncernu DaimlerChrysler pre otázky životného prostredia, spoločnosť je príkladom vo vývoji alternatívnych áut, využiteľných v bežnej praxi, oproti konvenčným formám pohonu. Technológia vodíkových palivových článkov má veľkú budúcnosť, pretože ide o čistú energiu. Ľudstvo musí nájsť v priebehu dvadsiatich - tridsiatich rokov primeranú náhradu za ropu, pretože, ako je všeobecne známe, jej zásoby sú limitované.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/aktualne-spravy, menuAlias = aktualne-spravy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 19:00