StoryEditor

Trestné body hrozia na českých cestách aj Slovákom

07.08.2006, 00:00
Chystáte sa autom do Česka? Pripravte sa na prísnych policajtov. Trestné body, ktoré od júla rozdávajú u našich susedov za dopravné priestupky, sa totiž týkajú aj slovenských vodičov.

Chystáte sa autom do Česka? Pripravte sa na prísnych policajtov. Trestné body, ktoré od júla rozdávajú u našich susedov za dopravné priestupky, sa totiž týkajú aj slovenských vodičov. "Ak občan Slovenska alebo akýkoľvek iný cudzinec spácha dopravný priestupok, je posudzovaný rovnako, ako český občan," upozornila HN Pavla Kopecká z Polície ČR.

Stop pre cudzinca
V praxi to vyzerá takto: Ak český vodič dostane 12 bodov, zoberú mu vodičský preukaz. Pritom stačí, ak raz odmietne dychovú skúšku (vtedy sa mu pripočíta 7 bodov) a následne prekročí povolenú rýchlosť o 40 km/h (t. j. plus 5 bodov). Cudzincovi české orgány nemôžu zadržať vodičák za body, no tiež má problém. "V centrálnom registri mu pridelia tzv. kartu vodiča, do ktorej sa zapisujú trestné body. Ak ich dosiahne 12, je mu vystavený zákaz viesť motorové vozidlo na území Českej republiky," upozorňuje Kopecká. Za priestupky sa navyše pyká dvakrát - okrem trestných bodov dostane vodič za priestupok aj pokutu. A tie sú v Česku mimoriadne tvrdé, napríklad za jazdu v opitosti môže prísť nielen o vodičák, ale aj o 50-tisíc Kč.

Disciplinovaní Slováci
Koľko Slovákov od júla "bodovalo" na českých cestách, to polícia zatiaľ nemá spočítané. Naši motoristi však vraj patria k najdisciplinovanejším cudzincom. "Sú určite ohľaduplnejší. Najväčšie problémy nám robia vodiči z Nemecka a Poľska, ktorí jazdia neprimerane rýchlo," dodáva Kopecká. Bodový systém podľa polície výrazne prispel k zvýšeniu bezpečnosti na cestách - za mesiac klesla úmrtnosť o 50 percent. Na Slovensku sa zatiaľ so zavedením podobného modelu nepočíta. Minister vnútra Robert Kaliňák však avizoval, že chce sprísňovať pokuty.

Trestné body na českých cestách:
- šoférovanie bez oprávnenia - 7 bodov
- jazda pod vplyvom alkoholu alebo drog - 7 bodov
- odmietnutie dychovej skúšky - 7 bodov
- zakázané predbiehanie - 6 bodov
- prejazd cez železničné priecestie - 6 bodov
- prekročenie povolenej rýchlosti o 40 km/h - 5 bodov
- telefonovanie počas jazdy - 3 body
Zdroj: HN

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/aktualne-spravy, menuAlias = aktualne-spravy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 23:13