StoryEditor

Škoda predstaví n a jeseň ďalšie auto na voľný čas

28.08.2006, 00:00
Značka Škoda chystá ďalšiu expanziu do dynamicky rastúceho segmentu vozidiel na voľný čas atraktívnou verziou Octavia Scout. Po nedávnom uvedení Roomstera tak rozširuje paletu o netradičnú ponuku.

Značka Škoda chystá ďalšiu expanziu do dynamicky rastúceho segmentu vozidiel na voľný čas atraktívnou verziou Octavia Scout. Po nedávnom uvedení Roomstera tak rozširuje paletu o netradičnú ponuku. Hoci Scout vychádza z modelu Octavia Combi 4x4, k osvedčeným trakčným schopnostiam a vnútornému priestoru s veľkým batožinovým objemom (až 1 620 litrov) pridáva viac individuality a robustnosti. Svetlá výška skautíka je v porovnaní s klasickým modelom (s pohonom predných kolies) väčšia o štyri centimetre a oproti modelu Octavia 4x4 o 16 milimetrov. To je dobrý základ pre ešte jednoduchšiu jazdu po poľných či lesných cestách s vyjazdenými koľajami alebo úsekov s nespevneným povrchom.
Novinka meria na dĺžku 4,581 metra (Octavia Combi 4x4 má o centimeter menej), no väčšiu vonkajšiu robustnosť zvýrazňuje nový nárazník vpredu i vzadu, ako aj bočné ochranné lišty, ktoré lemujú i prahy dverí. Octavia Scout má sériovo čierne pozdĺžne strešné nosiče, pod hlavnými svetlometmi sú v nárazníku integrované hmlovky, na prahoch ozdobné lišty s nápismi Scout a na blatníkoch ochranné lemy. Prednú i zadnú časť vozidla chráni odspodu veľký nájazdový kryt. Štandardom sú 17-palcové zliatinové kolesá Proteus, ktorých optimalizovaný tvar bráni ich poškodeniu pri jazde v teréne. Zadnú časť zdobí leštená koncovka výfuku z ušľachtilej ocele.
Škoda Octavia Scout bude v ponuke s benzínovým i dieselovým motorom; štvorvalcový benzínový agregát 2,0 FSI má výkon 110 kW (150 k), turbodiesel 2,0 TDI PD disponuje 103 kW (140 k). Oba motory sú spojené so šesťstupňovou prevodovkou. Samozrejme, konštruktéri ponechali osvedčený systém pohonu všetkých kolies, pričom ten pracuje s premenlivým rozdeľovaním krútiaceho momentu medzi kolesá prednej a zadnej nápravy - podľa ich okamžitých trakčných schopností, a to prostredníctvom medzinápravovej lamelovej spojky Haldex.
Škoda Octavia Scout bude mať svetovú výstavnú premiéru v septembri na jesennom autosalóne v Paríži a na trh príde začiatkom budúceho roku.


menuLevel = 2, menuRoute = dennik/aktualne-spravy, menuAlias = aktualne-spravy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 06:59