StoryEditor

Úspešne podnikať sa dá aj v slovenskom zdravotníctve

12.02.2006, 23:00

Otvorenie zdravotníctva súkromnému sektoru umožnilo príchod chýbajúceho kapitálu, a tým aj priblíženie špičkových technologických zariadení pacientovi. Príkladom toho je aj diagnostické centrum spoločnosti Gg. s. r. o., ktoré je v nových priestoroch v Rimavskej Sobote v prevádzke už od 1. septembra 2004.

Myšlienku vytvoriť súkromné rádiodiagnostické centrum podporil aj fakt, že región Rimavskej Soboty je v kardiovaskulárnych a onkologických ochoreniach na prvom mieste na Slovensku. Ďalším argumentom pri rozhodovaní bol prechod zodpovednosti za prevádzku a vybavenie nemocníc na vyššie územné celky. Tie svoju pozornosť sústredili najmä na veľké krajské nemocnice a tie menšie naďalej zápasili so zastaraným prístrojovým vybavením.

Nemocnica odmietla poskytnúť priestory
Celý projekt hneď na začiatku narazil na problém. "Vtedajší zriaďovateľ rimavskosobotskej nemocnice nesúhlasil s umiestnením špičkových prístrojov v hodnote 25 miliónov korún do nemocnice s poliklinikou. Tá pritom na také zariadenia nemala peniaze a pacient by tým len získal. Nemusel by chodiť na vyšetrenia von z budovy, stačilo prejsť chodbou," hovorí riaditeľ centra MUDr. Csaba Lehocký.

Firma potrebovala získať ďalšie zdroje na rekonštrukciu potrebných priestorov. Vlastné financie totiž spoločníci investovali do nákupu pozemku a budovy. Oslovila preto viaceré bankové inštitúcie, no tie sa do oblasti zdravotníctva nehrnuli. "Banky vo všeobecnosti nemajú skúsenosti s klientmi zo zdravotníctva. Majú síce kvalitných finančných analytikov, ale ich znalosti o zdravotníctve sú, pochopiteľne, chabé. Často nám dávali také otázky, nad ktorými sme sa my zdravotníci museli pousmiať," spomína Lehocký. Úver 15 miliónov korún im nakoniec poskytla VÚB banka. "Dôležité pre nás bolo, že pán riaditeľ má už jednu firmu, ktorá v tejto oblasti podniká a dosahuje výborné výsledky, a tak sme sa mali o čo oprieť. Klientovi sme dôverovali, ale aj tak sme museli projekt rozpitvať a niekedy naozaj klásť z pohľadu klienta aj ,nezmyselné' otázky," potvrdzuje s úsmevom riaditeľ firemnej pobočky VÚB banky v Lučenci Branislav Nociar. Celková investícia nakoniec dosiahla 85 miliónov korún.

Je medicína obchodom?
Prevádzka diagnostického centra je financovaná platbami od zdravotných poisťovní. Od začiatku svojho fungovania má zmluvy so všetkými zdravotnými poisťovňami a jeho výkony sú nimi hradené. "Dennodenne sme v kontakte a neustále korigujeme výšku dohodnutého mesačného objemu. Musí to tak byť, aby sme vedeli nielen splácať úver, ale zaplatiť aj tím štyroch lekárov a ôsmich laborantov," prízvukuje Lehocký. Centrum je zaradené do siete zdravotníckych zariadení SR a má licenciu na výkon činnosti v odbore rádiológie. Poskytuje klasické vyšetrenia RTG, ultrasonografické a mamografické vyšetrenia, počítačovú tomografiu a od júla minulého roka pribudlo aj vyšetrenia magnetickou rezonanciou. Ako jedno z mála zdravotníckych zariadení získalo certifikát kvality ISO 9001-2001. Spoločnosť prevádzkujúca centrum navyše jedno poschodie svojej budovy prenajala, a tak vytvorila druhé najmodernejšie dialyzačné pracovisko na Slovensku. K dispozícii je aj stomatochirurgia a služby gastroenterológa.

O pacientov nie je núdza
Vďaka širokému spektru rádiologických vyšetrovacích metód sa centrum radí k nadštandardným v regióne, a to aj v porovnaní s ostatnými okresmi s podobnou veľkosťou. Keďže magnetická rezonancia sa nachádza len v Banskej Bystrici, Nových Zámkoch a Košiciach, je rimavskosobotské diagnostické centrum spádovou oblasťou pre takmer pol milióna ľudí. Aj preto, ale aj vďaka špičkovému vybaveniu, o pacientov nemusia "bojovať". Čakacia lehota na vyšetrenie závisí od poisťovne. Pri Všeobecnej zdravotnej poisťovni nie sú čakacie lehoty žiadne, pri ostatných poisťovniach do 30 dní. Na začiatku fungovania vyšetrili 700 pacientov mesačne, dnes je to už 1 100 -- 1 200 pacientov. Výsledok majú k dispozícii už na druhý deň.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/bankovnictvo, menuAlias = bankovnictvo, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 03:08