StoryEditor

Heineken čelí v Maďarsku žalobe

01.08.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Maďarské burzové združenie obhajujúce záujmy malých akcionárov zažalovalo koncern Heineken za päťcípu hviezdu používanú v logu firmy. Informoval o tom hospodársky internetový portál FigyelÓNet.hu (FN.hu).

Maďarské burzové združenie obhajujúce záujmy malých akcionárov zažalovalo koncern Heineken za päťcípu hviezdu používanú v logu firmy. Informoval o tom hospodársky internetový portál FigyelÓNet.hu (FN.hu). Združenie tvrdí, že pokiaľ je v súlade so zákonom použitie loga Heinekenu, nič nebráni tomu, aby sa v regáloch obchodných domov objavil tovar s fašistickými symbolmi.
Maďarské zákony totiž zakazujú propagovať komunistické, ako aj fašistické symboly. Prípadný rozdielny prístup by podľa skoršieho verdiktu budapeštianskeho ústavného súdu znamenal porušenie základných princípov právneho štátu.
Podľa FN.hu žaloba združenia proti Heinekenu nie je prvá. Predchádzajúce dva pokusy na súdoch nižšieho stupňa sa skončili neúspechom. Súd vtedy svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že sa nedá dokázať, že červená hviezda v logu firmy predstavuje stotožnenie firmy s komunistickou ideológiou. Združenie však považuje toto rozhodnutie súdu za neprijateľné.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 12:46