StoryEditor

Zamestnávatelia čakajú na tripartitu

24.07.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR v týchto dňoch rokuje s ministrami o zapracovaní svojich priorít do programového vyhlásenia vlády. O návrhoch zamestnávateľov by mala rokovať tripartita v tomto týždni.
Okrem tradične opakovaných tém, ako je znižovanie daňového a odvodového zaťaženia, vymožiteľnosť práva a stabilná legislatíva, navrhuje asociácia aj obnoviť vrcholové tripartitné rokovania, pričom ich zákonná úprava nie je podmienkou. Informoval o tom prezident asociácie Tomáš Malatinský. Zamestnávatelia odporúčajú vláde podľa potreby zriadiť odvetvové tripartity a zvážiť zriadenie regionálnych tripartít, ako aj obnoviť niektoré tripartitné pracovné komisie.
Zamestnávatelia žiadajú tiež vrátiť verejnoprávnosť vrátane tripartitného riadenia Sociálnej poisťovni a Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Vláde tiež radia prehodnotiť pôsobenie minimálnej mzdy vo vzťahu k odvodom, pripraviť reformu odvodov, ktorá prinesie transparentnosť a ich zníženie. Predovšetkým by sa mali zjednotiť zdravotné a sociálne odvody. Podľa Malatinského asociácia nevidí zásadný dôvod na novelizáciu Zákonníka práce, okrem jeho zosúladenia s Európskou úniou.
V zdravotníctve zamestnávatelia odporúčajú vláde zabezpečiť dostatok zdrojov, pričom výška prostriedkov vynaložených do zdravotníctva by mala dosiahnuť sedem až osem percent hrubého domáceho produktu. Štát by mal zvýšiť odvody za svojich poistencov zo súčasných štyroch minimálne na päť percent. Zamestnávatelia sa vyslovujú aj za obmedzenie režijných výdavkov zdravotných poisťovní do troch percent z výberu poistného a inak znížiť administratívno-finančnú náročnosť systému.
Podľa zamestnávateľov by sa za výkony zdravotnej starostlivosti mali platiť reálne ceny a zohľadňovať nevyhnutné materiálne i personálne náklady na zdravotnú starostlivosť. Súhlasia aj so zmenou právnej formy Všeobecnej zdravotnej poisťovne a Spoločnej zdravotnej poisťovne z akciovej spoločnosti naspäť na verejnoprávnu inštitúciu, pričom by sa mali opäť riadiť tripartitným systémom. Asociácia zamestnávateľov ako ďalšiu prioritu navrhuje dôslednú liekovú politiku s definovaním cien, primeranej marže i cielenej indikácie liekov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 00:23