StoryEditor

Firma prepojená s teroristami na burze

18.08.2005, 00:00
Na americkej technologickej burze Nasdaq zarobili akcie poskytovateľa satelitného spojenia WorldSpace v priebehu jedného dňa 250 miliónov dolárov. Až neskôr vyšlo najavo, že na financovaní spoločnosti sa podieľali Saudskoarabi, ktorí mali údajne kontakty s teroristami.

Pri svojom debute na americkej technologickej burze Nasdaq zarobili akcie poskytovateľa satelitného spojenia WorldSpace v priebehu jedného dňa 250 miliónov dolárov. Až neskôr vyšlo najavo, že na financovaní spoločnosti sa podieľali Saudskoarabi, ktorí mali údajne kontakty s teroristami. Okrem iných k nim patrí aj švagor Usámu bin Ládina. Finančné prostriedky poskytli buď ako veľkorysí prispievatelia alebo ako investíciu.
WorldSpace zaznamenal začiatkom mesiaca na burze pomerne úspešnú premiéru. Hodnota jednej akcie na krátko vystúpila na 26 dolárov, neskôr korigovala na 23,36 dolárov, čím presiahla počiatočnú hodnotu (IPO) 21 dolárov o 6,5 dolára. Zo spomínaných 250 miliónov išlo osem na konto šéfa podniku Noaha Samaraha, podnikateľa etiópskeho pôvodu, informoval o tom Spiegel Online. Hodnota akcií medzičasom klesla na 18 dolárov.
Ako býva zvykom, podstatné informácie sú často napísané malými písmenami. Výnimkou nebol ani burzový prospekt, ktorý WorldSpace odovzdal Komisii pre dohľad nad obchodovaním s cennými papiermi (SEC). K nemu firma krátko po vstupe na burzu pridala 193 strán o nových rizikových faktoroch a predtým vynechaných informáciách.
Podľa Spiegla je súčasťou dodatku varovanie: "Výčitky smerom na prepojenie niektorých našich akcionárov s teroristami môžu negatívne ovplyvniť našu povesť a cenu akcií." Inkriminovanými akcionármi sú bankár Chalid bin Mahfuz, švagor Usamu bin Ladina, multimiliardár Mohammed al Amoudi a Salah Idris, všetci Saudskoarabi. Posledný spomenutý je majiteľom chemickej fabriky v Sudáne, ktorú v roku 1998 USA bombardovali práve kvôli bin Ládinovi.
WorldSpace priznáva, že takéto správy majú negatívny vplyv na imidž firmy a ubezpečuje, že dnes žiadny saudský investor podiely alebo kontrolné práva koncernu nevlastní. Saudskoarabi sa na riadení firmy podieľajú už len nepriamo, a to cez sprostredkovateľské firmy a do roku 2015 majú nárok na desaťpercentný podiel z celkových hrubých výnosov firmy a obmedzené zmluvné práva. To určite nie je malá suma peňazí.
WorldSpace je satelitný poskytovateľ rádiového prenosu napojený na známejšie XM Satellite Radio a Sirius Satellite Radio. Má dve satelitné družice AsiaStar a AfriStar, ktoré poskytujú digitálne služby v Afrike a Ázii, ako aj v západnej Európe. Obsluhujú zhruba päť miliárd klientov. WorldSpace sa sústreďoval primárne na Afriku, kde bol priemerný ročný príjem na obyvateľa v roku 2003 päťsto dolárov. Neskôr sa zameral na Indiu, s ročným zárobkom len nepatrne väčším a plánuje expandovať do Číny a západnej Európy.
Internetový portál Fool.com poukázal na niekoľko zaujímavých faktov vyplývajúcich z registračného vyhlásenia. V sumáre viaceré služby spoločnosť iba plánuje zaviesť, na čo však treba pomerne veľké množstvo peňazí. Firma potrebuje rozmiestniť rozsiahlu sieť chýbajúcich pozemných vysielačov a takisto prísť s úplne novou sieťou mobilných prijímačov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 17:39