StoryEditor

Moody's: Pozitívny vývoj bánk

04.07.2005, 00:00
Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service očakáva, že bankový sektor sa bude v strednej Európe vyvíjať pozitívne. Najsilnejšími bankovými skupinami v strednej Európe sú rakúska Erste Bank, belgická KBC Bank, nemecká HVB Group s Bank Austria Creditanstalt a talianskou UniCredito. Ostatné banky v regióne, ako Citigroup, Société Générale, RZB, Banca Intesa a ING, už majú menšie zastúpenie alebo sú špecializované len na určitý segment.

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service očakáva, že bankový sektor sa bude v strednej Európe vyvíjať pozitívne. "Západné bankové skupiny sú v stredoeurópskom regióne strategickými investormi, sú zárukou stability aj pre miestny bankový sektor," konštatuje analytička Moody's Cecil Bidet. Najsilnejšími bankovými skupinami v strednej Európe sú rakúska Erste Bank, belgická KBC Bank, nemecká HVB Group s Bank Austria Creditanstalt a talianskou UniCredito. Ostatné banky v regióne, ako Citigroup, Société Générale, RZB, Banca Intesa a ING, už majú menšie zastúpenie alebo sú špecializované len na určitý segment. "V regióne figuruje už len málo bánk, ktoré nemajú strategických zahraničných vlastníkov," dodáva Bidet.
Veľký trh
Pre zahraničné bankové skupiny pôsobiace v strednej Európe je podstatná veľkosť trhu. "Na svojich domácich trhoch majú už ziskovosť obmedzenú. Napríklad poľská BPH Bank predstavovala v prvom kvartáli tohto roka 23 percent zo zisku HVB Group," hovorí Bidet. Trhy Poľska, Maďarska, Českej a Slovenskej republiky znamenajú pre zahraničné skupiny predovšetkým významný potenciál najmä z hľadiska dlhodobých investícií. Bankové trhy v strednej Európe sú už podľa analytičky Moody's veľmi podobné. "Privatizácia je všade takmer ukončená a nečakáme, že by mali ešte iné banky záujem investovať v strednej Európe. Skôr predpokladáme, že v budúcnosti sa trhy budú eliminovať," tvrdí Bidet. Podobný názor má aj analytik CRA Miroslav Kňažko. "Bankový trh na Slovensku sa musí jednoznačne prečistiť, ale rozhodnutie o tom neprebehne u nás," tvrdí.
Veľký trh prináša zahraničným investorom dobré marže a manažovateľné riziko v oblasti retailového bankovníctva. "Produkty už nie sú dôležité, všetky banky ponúkajú zhruba rovnaké. Podstatné začína byť a bude už len to, ako ich banky dokážu predať, teda ľudský potenciál na priehradke," konštatuje Kňažko. Banky sa čoraz viac zameriavajú aj na poskytovanie úverov, čo však môže priniesť v budúcnosti aj riziká. "Napríklad v Česku vlani medziročne narástol objem hypotekárnych úverov o viac než 50 percent. Risk manažment nebol na takýto nárast úverov dobre pripravený. Rovnako príliš rýchlo rastú aj spotrebné úvery, ktoré sú ešte rizikovejšie," tvrdí Bidet.
Poplatky
Vývoj trhov ovplyvní podľa Moody's najmä zlepšenie finančných fundamentov bánk. "Výnosy bánk z poplatkov a provízií sú v súčasnosti horúcou témou v Českej republike, ale vo všeobecnosti sú hlavným príjmom bánk," tvrdia analytici ratingovej agentúry. Silný dôraz na tento typ príjmov podľa nich znižuje tlak na výnosy z úrokov, čo je pre banky dôležité kvôli očakávanému poklesu úrokových marží. "V budúcnosti sa banky už nebudú môcť spoliehať na úrokové marže. Napriek tomu očakávame, že by sa mal nárast poplatkov a provízií bánk zastaviť," konštatuje Bidet.
Výzvy
Napriek zlepšeniu bankových systémov a pozitívnym faktorom majú trhy v ČR, SR, Poľsku a Maďarsku stále určité problémy. Je tu napríklad veľká volatilita úrokových sadzieb a domácej meny. "V Maďarsku vysoké úrokové sadzby pritiahli mnohých investorov. Môže to však priniesť problémy splnenia konvergentných kritérií pri prijímaní eura," tvrdia analytici Moody's. Problémom pre banky bude podľa nich aj pokles úrokových marží v dôsledku zníženia kľúčových úrokových sadzieb. "S prechodom na euro sa spája aj problém straty príjmov z devízových operácií. Tieto budú musieť banky nejako nahradiť.

Zahraničný kapitál v stredoeurópskych bankách:
Česká republika 80 %
Slovensko 85 %
Maďarsko 75 %
Poľsko 60 %
Zdroj: Moody's

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 17:39