StoryEditor

Ropa sa odrazila od dna

17.11.2005, 23:00
Trend klesajúcich cien ropy, ktorý nastúpil po dosiahnutí historických rekordov na prelome augusta a septembra, sa pravdepodobne skončil. Podľa predpovedí meteorológov sa v nasledujúcich týždňoch ochladí a ceny ropy už nebude držať pod pokrievkou neobvykle teplá jeseň. Potenciálny rast cien ropy tlmí iba posilňujúci sa dolár, ktorý v ostatných dňoch zaknihoval dvojročný rekord na úrovni 1,1640 USD/EUR.

Ceny ropy na svetových komoditných trhoch v utorok finišovali na najnižších úrovniach od júna. V stredu sa im počas obchodovania ešte podarilo o čosi zlacnieť, zatváracie ceny však nakoniec stúpli. Trend klesajúcich cien ropy, ktorý nastúpil po dosiahnutí historických rekordov na prelome augusta a septembra, sa pravdepodobne skončil. Podľa predpovedí meteorológov sa v nasledujúcich týždňoch ochladí a ceny ropy už nebude držať pod pokrievkou neobvykle teplá jeseň.
Cena ropného koša Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v stredu po prvý raz od júna klesla pod psychologickú hranicu 50 dolárov za barel (159 litrov). Benchmark londýnskej burzy IPE, ľahká severomorská zmes Brent, počas obchodovania 16. novembra klesla pod 55 USD za barel. Benchmark newyorskej burzy, ľahká severoamerická ropa WTI, zaznamenala minimum 56,70 USD za barel. Slováci včera dovolenkovali kvôli Dňu boja za slobodu a demokraciu, no na zahraničných komoditných trhoch vládol nákupný ruch. Decembrový kontrakt na ropu WTI sa vyšplhal nad 58,30 USD za barel. Ropa Brent, od ktorej sa s výrazným diskontom odvíjajú aj ceny Slovnaftom dovážanej ruskej exportnej zmesi Urals, v januárovom kontrakte stúpla nad 56 USD za barel. Od začiatku roka tak čierne zlato zdraželo o 43,63 %.
S príchodom zimnej vykurovacej sezóny medvediu úlohu zohrali údaje z USA, konkrétne rastúce zásoby stredných destilátov, kam patrí aj vykurovací olej a nafta. Tieto narástli o robustných 2,6 mil. na 123,4 mil. barelov a medziročne sú vyššie o 3 %. Váha tohto údaju však nestačila na udržanie cien na úrovniach z júna, keďže trhy reagovali preventívne v očakávaní zvýšeného dopytu po vykurovacom oleji. Podľa sledovaného vývoja na komoditných trhoch je zrejmé, že do konca tohto roka a do konca zimného vykurovacieho obdobia by ceny ropy mali už iba rásť a stabilizovať sa nad 58 USD. Reakcia obchodníkov na správy o príchode chladného počasia na severovýchod USA, ktorý je regiónom s najväčšou spotrebou vykurovacieho oleja na svete, teda ukázala, že nižšie to už s ropou nepôjde. Potenciálny rast cien ropy tlmí iba posilňujúci sa dolár, ktorý v ostatných dňoch zaknihoval dvojročný rekord na úrovni 1,1640 USD/EUR.
Okrem predpovede počasia mal býčí vplyv na ropu aj pokles komerčných zásob ropy a benzínu v USA v týždni končiacom sa 11. novembra. Zásoby ropy klesli o 2,2 mil. na 321,4 mil. barelov. Je to prvý pokles za posledných 6 týždňov. Inventáre benzínu sa po štyroch týždňoch rastu zmenšili o 900-tis. barelov na 200,2 mil. barelov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 04:40