StoryEditor

Venezuela hrozí zastavením vývozu ropy do USA

31.07.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Venezuela zastaví vývoz ropy do Spojených štátov amerických, ak bude Washington pokračovať v nepriateľskom postoji voči Caracasu. V Teheráne to povedal minister ropného priemyslu Venezuely Rafael Ramirez, ktorý je spolu s prezidentom Hugom Chávezom v Iráne na štátnej návšteve. Minister dodal, že keby bol Irán napadnutý, Venezuela by to pokladala aj za útok na seba.
Internetová stránka amerického ministerstva energetiky uvádza, že v roku 2004 dostávali USA z Venezuely 11,8 percenta z celkového ročného dovozu ropy. Američania sú najväčším odberateľom venezuelskej ropy. Podľa prezidenta Cháveza každý pokus USA vtrhnúť do Venezuely alebo zabiť ho bude mať za následok zastavenie predaja ropy Spojeným štátom. Prezident tiež vyzval Irán, aby sa vo väčšej miere zúčastnil na sprístupňovaní venezuelských ložísk ropy a plynu. Podľa analytikov je táto výzva namierená na zvýšenie pomoci pri sprístupnení ložiska Orinoco, ktoré už malo produkovať ropu. Iránske firmy doteraz investovali vo Venezuele najmä do ťažby ropy a plynu, stavebníctva a výroby traktorov asi miliardu dolárov, v prepočte takmer 30 miliárd korún. Vo Venezuele by sa na ťažbe plynu z ložiska Mariscal Sucre mala podieľať katarská firma Qatar Petroleum. Venezuelská štátna ropná spoločnosť PDVSA počíta s investíciami 2,7 miliardy dolárov do sprístupnenia ložísk plynu Mariscal Sucre a výstavby zariadenia na skvapalňovanie 4,7 milióna ton zemného plynu. Ťažba ropy v oblasti Orinoco je však rentabilná len vtedy, ak za barel (159 litrov) dostane krajina 40 a viac dolárov. Podľa amerického ministerstva energetiky vyťažiteľné zásoby ropy Venezuely dosahujú 77,2 miliardy barelov. Okrem toho má v útrobách 270 miliárd barelov mimoriadne ťažkej ropy a ropy v bitúmenoch. Prezident Chávez často tvrdí, že jeho krajina má najväčšie zásoby ropy na svete. Všeobecne sa však uznáva, že v tomto prípade patrí prvenstvo Saudskej Arábii.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 18:13