StoryEditor

Zloženie čínskeho menového koša stále nie je známe

05.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Čína by mala preukázať viac transparentnosti v úlohe, ktorú zohráva euro v jej menovom koši. Uviedol to viceprezident Nemeckej spolkovej banky (Deutsche Bundesbank -- DBB) Jürgen Stark v rozhovore pre nemecký denník Die Welt. Bankár povedal, že zhodnotenie jüanu o 2,1 %, ku ktorému došlo v minulých dňoch, bolo dôležitým rozhodnutím, avšak v raste kurzu by mala čínska mena pokračovať.
Vyslovil nespokojnosť s tým, že čínske úrady neposkytli nijaké informácie o zložení svojho menového koša, ktorého uvedenie do života minulý mesiac bolo príležitosťou na zrušenie napojenia jüanu na americký dolár. Stark povedal, že EÚ ešte nemá nijaké informácie o tom, či a akou mierou prispieva spoločná mena eurozóny k štruktúre čínskeho menového koša. Podľa informácií je menový kôš zostavený z dolára, eura, japonského jenu a hongkonského dolára. Presné zloženie váhy jednotlivých mien, z ktorých je kôš zložený, však čínske úrady neoznámili.
Podľa neho by bolo nerealistickým očakávanie, že zhodnocovanie jüanu by viedlo k zníženiu nerovnováhy vo svetovom obchode. Trvalé zhodnocovanie čínskej meny je však dôležité preto, aby sa odstránila čínska výhoda v konkurenčnom boji tovarov a služieb na svetovom trhu, ktorá spočíva na podhodnotenom výmennom kurze jüanu. Stark podotkol, že lepšia výmena informácií medzi Európou, USA, Japonskom a Čínou je potrebná, ale nespresnil, ktoré fórum by bolo podľa neho najlepšie pre výmenu relevantných informácií. Čína nie je členom skupiny 7 priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7), ale v poslednom období sú jej predstavitelia pravidelne prizývaní na jej summity. Stark v DBB riadi úsek medzinárodných vzťahov. Zúčastňuje sa na prípravách stretnutí predstaviteľov G7 a rokovaní Medzinárodného menového fondu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 09:08