StoryEditor

Aegonu rastie majetok v druhom pilieri

19.03.2006, 23:00

Dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS) Aegon za posledných šesť týždňov najrýchlejšie narástol majetok v dôchodkových fondoch. Na rast majetku vo fondoch vplýva jeho zhodnotenie správcom, ale najmä veľkosť príspevkov zo Sociálnej poisťovne (SP). Príspevok zo SP sa zväčšuje, ak s danou spoločnosťou podpisuje zmluvy viac nových klientov. Keďže výnosy všetkých spoločností sú zhruba porovnateľné, zdá sa, že v získavaní klientov spoločnosť Aegon ostatných výrazne predbehla. Majetok síce narástol začiatkom marca aj spoločnosti Allianz, v tomto prípade však išlo o začlenenie majetku zaniknutej Prvej dôchodkovej spoločnosti do majetku Allianzu.

Prestupy pribúdajú rýchlejšie ako nové zmluvy
Sociálna poisťovňa (SP) zaevidovala od začiatku tohto roka do 15. marca takmer 30 000 zmlúv o prestupe sporiteľa do inej DSS. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa SP Vladimíra Pôbišová. K tomuto termínu pritom mohlo zmeniť správcu dôchodkových úspor 735,6 tisíca sporiteľov, ktorým už uplynul jeden rok od zaregistrovania prvej zmluvy. Z celkového počtu sporiteľov, ktorých zmluvy boli registrované k 15. marcu minulého roka, tak dôchodkovú spoločnosť zmenilo približne štyri percentá sporiteľov. Do polovice marca tohto roka pritom SP zapísala do registra celkovo takmer 1,17 mil. zmlúv o starobnom dôchodkovom sporení.
Sporitelia v druhom pilieri, ktorí požiadali o prestup do 15 dňa v mesiaci, prestúpia do novej DSS od začiatku nasledujúceho mesiaca. K začiatku marca zmenilo správcovskú spoločnosť 17 800 sporiteľov, čo boli asi tri percentá sporiteľov, ktorí požiadali o zmenu do 15. februára a mali zmluvy zaregistrované viac než rok. Pred mesiacom uvádzala SP, že celkový počet zmlúv je 1,15 milióna. Za mesiac teda pribudlo asi 20 000 nových sporiteľov a počet tých, čo žiadajú o prestup, sa zvýšil o jedno percento.

Aktivity sprostredkovateľov, obavy správcov
Podľa predsedu predstavenstva DSS Allianz Jozefa Pašku sa napĺňajú prognózy o tom, že prestupy poškodzujú trh. Podľa neho za súčasnej situácie sú podmienené najmä aktivitou sprostredkovateľov a nie sú prínosom pre klienta. "Máme prípady, keď nám SP oznámi prestup a klienti nám súčasne pošlú vyhlásenie, že žiadnu prestupovú zmluvu nepodpísali," dodal Paška. Podľa prevádzkového riaditeľa spoločnosti Winterthur pre ČR a SR Dušana Doliaka, desať percent ich klientov, ktorí prestupujú do inej spoločnosti, uvádza, že žiadnu zmluvu o prestupe nepodpísali. "Pri zachovaní tempa nárastu prestupov predpokladáme prekročenie hranice päť percent v blízkom období. Veríme preto, že ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pripravuje legislatívnu úpravu na obmedzenie prestupov, ktorú ministerka Iveta Radičová prisľúbila na osobnom rokovaní s predstaviteľmi asociácie DSS, NBS a SP v januári 2006," uviedla v stanovisku ING hovorkyňa spoločnosti Jana Burdová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 08:54