StoryEditor

BNP Paribas má ofenzívnu stratégiu

16.02.2006, 23:00

Francúzska banka BNP Paribas aj naďalej pomýšľa na expanziu. Ako je známe, začiatkom tohto mesiaca ohlásila záujem prevziať za deväť miliárd eur taliansku banku BNL (Banca Nazionale del Lavoro) a nevylučuje ani ďalšie fúzie, aj keď už menšieho rozsahu. "V dohľadnom čase sa neuskutoční iná operácia v tejto veľkosti -- budeme sa však orientovať na menšie, cielené nákupy," vyhlásil generálny riaditeľ BNP Paribas Baudoin Prot pri príležitosti zverejnenia hospodárskych údajov za rok 2005.
BNP dosiahla v roku 2005 rekordný zisk. Zarobila 5,8 miliardy eur po zdanení (nárast o 25 percent), keď dvojcifernú mieru zisku dosiahla vo všetkých signifikantných oblastiach -- v osobnom bankovníctve vo Francúzsku i v zahraničí, v špeciálnych finančných službách pre klientov, v správe majetku i v investičnom bankovníctve.
Napriek tomu sa ozvali aj niektoré kritické hlasy, ktoré poukazujú na to, že súčasne so ziskom sa zvýšili aj náklady banky. Autori najnovšej štúdie, ktorú zostavili dva významné nemecké subjekty bankového trhu -- Deutsche Bank a Dresdner Kleinwort Wasserstein -- preto hodnotenie akcií banky BNP znížili zo stupňa "nakupovať" na stupeň "držať". Medzi faktormi, ktoré ovplyvnili rast nákladov, sa uvádzajú napríklad relatívne vysoké výdavky na zníženie počtu zamestnancov (len vo štvrtom štvrťroku 40 miliónov eur), ako aj výdavky na integráciu amerického finančného domu Commercial Federal, ktorý BNP Paribas získala takisto.
Podľa Prota si BNP Paribas udrží rastový potenciál aj v tomto roku, keď sa jej tržby podľa odhadu zvýšia "minimálne" o 4,5 percenta. Hlavnou úlohou bude bezproblémová integrácia "talianskeho prírastku BNL", pričom Prot v tejto súvislosti nevidí nijaké riziká, keďže šlo o priateľské prevzatie talianskeho subjektu. Poukázal tiež na to, že BNP získala veľké skúsenosti v tomto smere začiatkom nového tisícročia pri prevzatí banky Paribas. Súčasne tlači objasnil, prečo sa odklonil od svojho doterajšieho presvedčenia, že medzinárodné fúzie príliš veľa osohu neprinášajú. Expanziu obhajoval odvolaním sa na všestrannú aktivitu BNP na Apeninskom polostrove v minulosti: "BNP Paribas je v Taliansku prítomná už dlhé roky, a to vo všetkých oblastiach trhu. Ponuka existuje, čo nám chýbalo, to je sieť filiálok." B. Prot očakáva, že efekt z prevzatia talianskej banky sa na zisku a tržbách pozitívne prejaví od roku 2008. (hn/gaf)

BNP Paribas v číslach (v mil. eur)
2005 medziročná zmena v %

Prebytok z úrokov 7733 2,4
Prebytok z provízií 4547 4,0
Čisté celkové príjmy 21 854 12,8
Operatívne náklady 12 627 12,3
Tvorba rizikových rezerv 610 - 10,9
Zisk po zdanení 5 852 18,5
Dividenda na akciu v eurách 2,60 30

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 02:47