StoryEditor

Fondy uzavreli rok slabými výnosmi

03.01.2006, 23:00
Posledný týždeň roka prial z hľadiska korunovej výkonnosti najmä dolárovým dlhopisovým fondom. Ich kategória sa v priemere zhodnotila o 1,51 percenta. Na čelo minulotýždňovej výkonnosti ich však dostala skôr slabnúca koruna ako výkonnosť amerických dlhopisov. "Absencia makroekonomických indikátorov a sviatočná nálada na trhoch spôsobili len mierne cenové výkyvy dolárových dlhopisov. Týždeň skončili zmiešane. Výnosy dlhopisov s dlhšou lehotou splatnosti sa znížili o jeden bázický bod a výnosy dlhopisov s najkratšou splatnosťou, naopak, stúpli až o päť bodov," komentuje analytička Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová.

Ospalé akcie nášho regiónu
Stredoeurópske akciové fondy, ktoré počas roka dosahovali vysoké výnosy, skončili uplynulý týždeň len s minimálnym zhodnotením. Kopírovali tak stredoeurópske akcie, ktoré s výnimkou českého trhu na týždennej báze stagnovali. "Celoročné výkonnosti regiónu však boli vynikajúce - hviezdou roka sa stal poľský trh, ktorý sa zhodnotil takmer o 71 percent," uvádza Antoničová. Zhruba 40-percentnú výkonnosť podali vlani maďarský a český trh, slovenské akcie si pripísali 26 percent.

Americké akcie v strate
Fondy amerických akcií stratili v priemere 0,1 percenta. Posledný obchodný týždeň roka priniesol americkým akciovým trhom dlho očakávanú silnú korekciu, ktorou akcie ukončili koncoročnú rely a otvorili tak cestu k "januárovému ochladeniu". Do mínusu sa prepadli všetky priemyselné odvetvia - na čele stáli technologické akcie, ktoré klesli o 2,2 percenta. "Vývoj na americkom akciovom trhu podmienila predovšetkým volatilita ceny ropy, ekonomické ukazovatele a vyberanie koncoročných ziskov," vysvetľuje portfóliový manažér Tatra Asset Managementu Ondrej Vilinovič. Ani lepší ako očakávaný index spotrebiteľskej dôvery v USA nedokázal zvrátiť negatívny vývoj spôsobený koncoročným vyberaním ziskov práve pri tých akciových tituloch, ktoré patrili v roku 2005 k najvýkonnejším.

Západná Európa v miernom zisku
Západoeurópske akciové fondy získali za posledný týždeň 0,1 percenta. "Aj európske akcie skončili uplynulý týždeň na nižších úrovniach, keď optimizmus z pokračujúceho rastu ziskovosti firiem vyvážil pokles akcií energetického sektora," konštatuje portfóliový manažér VÚB Asset Managementu Jaroslav Kardoš. Až posledný deň týždňa vymazali európske akcie trojdňové zisky, ktoré si zabezpečili napriek silnému prepadu amerických trhov. K pozitívnemu vývoju prispela aj neočakávane silná spotrebiteľská dôvera v Nemecku, ktorá bola jedinou významnou správou týždňa. Európske akcie ukončili rok 2005 s veľmi slušnými ziskami. Najlepšiu výkonnosť podal nemecký trh, ktorý sa zhodnotil o viac než 27 percent.

Korunové fondy stagnovali
Peňažné aj dlhopisové korunové fondy skončili uplynulý týždeň s malým ziskom. Pripísali si v priemere 0,02 percenta. Výnosová krivka slovenských dlhopisov nezaznamenala v závere roka výraznú zmenu. Na trhu už opadla eufória z očakávaného zvyšovania základnej úrokovej sadzby centrálnou bankou a investori ostávajú opatrní. Ceny dlhopisov sa preto držia na viac-menej stabilnej úrovni.
Slovenská koruna sa v závere roka znehodnotila - odrazila sa od hladiny 37,64 SKK/EUR a počas týždňa dokázala klesnúť až na 37,90 SKK/EUR. "Negatívne na domácu menu mohla zapôsobiť správa o vývoji veľkoobchodnej inflácie," myslí si Antoničová.

Priemerné týždenné zhodnotenie vybraných skupín fondov po prepočte na slovenské koruny k 30. 12. 2005
Skupina fondov %
Peňažné korunové 0,02
Peňažné v cudzej mene 0,48
Dlhopisové korunové 0,02
Euro dlhopisové 0,22
Dolárové dlhopisové 1,51
CEE dlhopisové 0,21
Európske akciové 0,11
Americké akciové -0,08
Globálne akciové 0,00
Technologické akciové -0,21
CEE akciové 0,06
Zmiešané 0,08
Zdroj: Investičná a Dôchodková, správ. spol., a.s., SASS
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. september 2024 04:38