StoryEditor

Akciové trhy minulý týždeň rástli

19.12.2004, 23:00
Celý týždeň na amerických i európskych trhoch sa vyvíjal skôr pozitívne. Najmä väčší investori tak mohli ešte v závere roku dosiahnuť lepšie výsledky v zhodnotení prostriedkov ako im to trhy doteraz umožňovali.

Celý týždeň na amerických i európskych trhoch sa vyvíjal skôr pozitívne. Najmä väčší investori tak mohli ešte v závere roku dosiahnuť lepšie výsledky v zhodnotení prostriedkov ako im to trhy doteraz umožňovali.
Na amerických trhoch sa prvé štyri dni pohybovali v pozitívnom duchu, takže nazhromaždené zisky zabezpečovali kladné týždenné zhodnotenie hlavných akciových indexov. "Elitné", čiže blue chips akcie zahrnuté do indexu Dow Jones Industrial Average skončili týždeň s nižšími hodnotami na trhoch. Ale predchádzajúce zisky indexu boli na takej úrovni, že ani tento piatkový pokles nespôsobil vymazanie všetkých ziskov získaných v priebehu týždňa. Index Dow Jones Industrial Average skončil týždeň na hodnote 10649,92 bodu a v priebehu týždňa si pripísal jednopercentné zhodnotenie. Akcie boli na konci týždňa ovplyvnené nárastom ceny ropy a ďalej negatívnym vývojom vo farmaceutickom priemysle. Karty na trhu zamiešala najmä správa, že liek firmy Pfizer s názvom Celebrex môže mať kardiovaskulárne riziká pre pacientov.
Technologický barometer Nasdaq Composite Index sa nachádza na hladine 2135,20 bodu s týždenným zhodnotením 0,3 percenta. Sektor si síce udržal svoje mierne týždenné zisky, ale na konci týždňa varovala firma PalmOne, že jej hospodárske výsledky za tretí fiškálny kvartál pravdepodobne nebudú zodpovedať očakávaniu trhov a analytikov. Index monitorujúci širší záber trhu Standard and Poor´s 500 je po týždni na hodnote 1194,22 bodu a zachova si posun výkonnosti na pol percente týždenne. Obchodovanie v týždni a najmä v jeho závere bolo pomerne volatilné, pretože bolo ovplyvnené simultánnym vypršaním splatnosti uzavretých kontraktov na deriváty akciových indexov a takisto aj samotných akcií. Týmto udalostiam na trhoch tiež zodpovedajú aj dosiahnuté veľké objemy zobchodovaných titulov na burzách. Na newyorskej akciovej burze sa zobchodoval vysoký objem vo výške asi 2,5 mld. kusov akcií. Na burze Nasdaq to bolo približne 2,4 mld. kusov akcií.
Najdôležitejšie makroekonomické dáta boli vyhlásené v podobe spotrebiteľskej inflácie a vyšla presne podľa očakávania trhu na úrovni +0,2 percenta. Takže sa dá povedať, že inflácia je v podstate pod kontrolou. Zaujímavé veci sa konali vo farmaceutickom priemysle, keď po správe o nie najlepších výsledkoch testov lieku Iressa od firmy Astra Zeneca proti rakovine pľúc sa dostavil veľký kurzový nárast pri ich konkurentoch. Sú to najmä firmy produkujúce liek Tarceva, teda OSI Pharmaceuticals s kurzovým nárastom 45 percent a Genentech s nárastom kurzu okolo 6 percent. Minulý týždeň bol bohatý na oznámené fúzie. Najvýznamnejšia bola akvizícia firmy Guidant koncernom Johnson and Johnson v hodnote 25 mld. dolárov. Karty na trhu zamiešala tiež fúzia softvérových firiem Symantec a Veritas Software vo výške 13,5 mld. dolárov. Japonské akcie zaznamenali nárast a skončili týždeň na mesačnom maxime. Hlavný index tokijskej burzy Nikkei Average vzrástol o 1,4 percenta a nachádza sa na hodnote 11 078,32 bodu, čo je najvyšší stav od 19. novembra tohto roku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 08:33