StoryEditor

Akciové trhy skončili zmiešane

Americké akcie si uplynulý týždeň pripísali zisky aj straty. Katalyzátormi poklesov boli paradoxne výborné makroekonomické výsledky. Ani klesajúce ceny ropy nedokázali investorov podporiť pri nákupoch. Európsky región ukončil týždeň s výraznými ziskami.

Americké akcie si uplynulý týždeň pripísali zisky aj straty. Akciový index Nasdaq Composite vzrástol už siedmy týždeň za sebou o 0,5 percenta, zatiaľ čo Standard and Poor´s 500 a Dow Jones Industrial Average sa oslabili o 0,2, respektíve o 0,5 percenta. Katalyzátormi poklesov boli paradoxne výborné makroekonomické výsledky v podobe výrazného rastu ekonomiky USA v treťom štvrťroku, nárastu spotrebiteľskej dôvery, ako i rekordný predaj nových domov napriek rastúcim úrokovým sadzbám v USA. Ani klesajúce ceny ropy nedokázali investorov podporiť pri nákupoch.
Predaje vozidiel automobiliek General Motors a Ford v novembri opäť nedosiahli očakávania analytikov. Medziročne klesli o 11,3 percenta, resp. o 18 percent, a to aj napriek tomu, že v poslednom období predstavili tieto dva giganty množstvo zliav pre svojich zákazníkov. Toyote sa, naopak, darí -- za to isté obdobie vykázala 9,3-percentný nárast predaja. Intel oznámil, že vybuduje v Izraeli továreň za 3,5 miliardy dolárov na výrobu čipov, čo je najväčšia investícia, akú kedy dostala táto krajina. S výrobou sa začne v druhej polovici roku 2008. Vláda schválila pre Intel dotáciu 525 miliónov dolárov. Firma vyhlásila, že s projektom na svoju druhú továreň so 45-nanometrovou technológiou na svete začne okamžite. Nasdaq Stock Market -- najväčšia elektronická burza v USA -- oznámil, že mu protimonopolné úrady schválili prevzatie spoločnosti Intsinet v hodnote 1,88 miliardy dolárov, čím uvoľnili cestu k vytvoreniu silnejšej konkurencie pre rastúcu New York Stock Exchange. Akvizícia spojí dva najsilnejšie elektronické trhy amerických akcií.
V európskom priestore klesla spotrebiteľská dôvera v Nemecku druhýkrát za posledné tri mesiace, čo je dôsledkom rozhodnutia novej kancelárky Angely Merkelovej zvýšiť daň z obratu. Negatívnu náladu podporuje aj vyše 11-percentná miera nezamestnanosti a zvýšenie úrokovej miery Európskou centrálnou bankou na 2,25 percenta. Rast výroby v štátoch, ktoré používajú euro, sa paradoxne zrýchľuje. Výrobný index nákupných manažérov vzrástol. Pokles ceny ropy od augusta o 19 percent a oslabenie eura oproti doláru posilnili dopyt v zahraničí a pomohli posilniť domáci rast v európskom priestore.
Európsky región ukončil týždeň s výraznými ziskami. Index DAX sa prezentoval posunom na svoje vyše 3,5-ročné maximá nad 5 300 bodov a posilnil sa tak za týždeň o 2,3 percenta. Francúzsky index CAC vzrástol podobne o 1,3 percenta. Japonský index NIKKEI 225 si pripísal výborných 4,1 percenta a pokračuje tak vo výrazných rastoch.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 00:38