StoryEditor

Nemecká centrálna banka odmieta zmeny v Pakte stability a rastu

25.01.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR
Nemecká spolková banka (DBB) rozhodne odmieta akékoľvek zmeny v Pakte stability a rastu EÚ. Vo svojej pravidelnej mesačnej správe zostrila kritiku plánov nemeckej spolkovej vlády a Európskej komisie (EK) dosiahnuť zmeny v pakte a oslabiť ho.

DBB v správe uvádza, že pakt nesmie byť rozšírený o výnimky, ktoré by umožňovali nedodržiavať 3-percentný limit pre výšku štátneho deficitu v pomere k hrubému domácemu produktu. A nesmú byť poskytované ani nijaké korektúry lehôt, v ktorých sa musia nedostatky v hospodárení vlád uviesť do súladu s paktom. Nemecká centrálna banka sa tiež domnieva, že vyňatie niektorých výdavkov z deficitu rozpočtu treba pokladať za nesprávne.
Süddeutsche Zeitung pripomína, že menový komisár Joaquín Almunia začiatkom týždňa naznačil, že mnohomiliardové náklady na nemecké zjednotenie by mali byť vyňaté z celkovej výšky deficitu nemeckej spolkovej vlády. Na rozdiel od mnohých vládnych politikov a ekonómov nevidí centrálna banka v pravidlách paktu nijakú zvieraciu kazajku pre ekonomiku. Pokladá ho za pružný nástroj. Navrhnuté zmeny, o ktorých by mali ministri financií EÚ rozhodnúť na svojom marcovom stretnutí 8. marca, by pakt neposilnili, ale rozhodujúcim spôsobom by ho oslabili. Podľa DBB hospodársky rast a solídne verejné rozpočty idú ruka v ruke.
Nemecký Handelsblatt dnes uvádza, že rakúsky minister financií Karl-Heinz Grasser v rozhovore pre tento denník povedal, že nie je stúpencom prakticky nijakých zmien v pakte. Týmto vyjadrením sa diskusia o zmenách v pakte dostala na svoj začiatok. Grasser zdôraznil, že preňho je "tvrdý pakt" tým najlepším, ale že do 8. marca, kedy sa stretnú ministri financií, je dosť času na to, aby sa dosiahla dohoda.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 12:25