StoryEditor

Wall Street -- zoslabnutý býk

17.11.2005, 23:00

Aj keď index Dow Jones od konca októbra vzrástol o štyri percentá, investorov tento vývoj neuspokojuje. Znamená totiž len vyrovnanie strát z predchádzajúceho obdobia.
Ako je známe, od začiatku roka sa tento najznámejší americký ukazovateľ stavu hospodárstva nachádza v mínuse. Tu vzrastie, tu klesne, dokonca i viackrát za deň. "Bez konkrétneho smeru," hovoria tomuto stavu obchodníci. A to v súčasnej fáze vývoja na trhu nie je dobrým znamením. K poslednému výraznejšiemu vzostupu došlo na Wall Street pred 34 mesiacmi, pričom odvtedy sa tento trend udržiava s menšími či väčšími výkyvmi. Avšak -- to už je poriadne dávno. Za býčou náladou, ako sa obvykle hovorí rastovému obdobiu, v súčasnosti niet nijakej skutočnej sily; býk, zdá sa, zoslabol.
Dokazuje to aj pohľad na ďalší index S & P, ktorý zahŕňa 500 podnikov. Od marca 2003 štatisticky vzrástol o 55 percent, ale všetky prírastky sú už staršieho dátumu. A iné varovné znamenie: rast burzového indexu ovplyvňuje čoraz menej akcií, navyše z trvalo sa znižujúceho počtu odvetví.
Tento fenomén je na trhu známy od začiatku 70. rokov minulého storočia, keď index ovplyvňovalo len niekoľko podnikov, ako napríklad Coca-Cola či Texas Instruments. Vzápätí nasledovala dlhšia éra medvedej nálady. Tentoraz "vodcovia" chýbajú celkom. Veď desať najväčších titulov, ktoré sú zahrnuté do indexu S & P, je od začiatku roka stratových.
"V našom najnovšom odporúčaní klientom sú americké akcie zastúpené v najmenšej miere za posledné tri roky," hovorí ekonóm Tim Hayes z nezávislého výskumného strediska Neda Davisa vo floridskom meste Venice. Sotvakto si ešte všíma, že americké podniky v treťom štvrťroku zvýšili zisky priemerne o 14 percent a že ide o štrnásty dvojciferný rast za sebou. Na Wall Street prevládajú obavy z rastúcej inflácie a vyšších nákladov na úvery. Tie zmenšujú hlavne spotrebu amerických domácností, a tým zaťažujú konjunktúru. V dôsledku toho investori utekajú, hľadajúc útočisko v bezpečných dlhopisoch -- o to viac, že dlhopisy s rastúcimi úrokmi sú v porovnaní s akciami čoraz atraktívnejšie.
Teda pri amerických akciách pozor. Aj keď v súvislosti s blížiacim sa koncom roka ich hodnota pravdepodobne vzrastie, v novom roku môže bublina opäť spľasnúť. V Európe, Ázii i Južnej Amerike sa o investorov starajú lepšie. I tam síce burzy kopírujú vývoj na Wall Street, ale tamojší pokles je menej výrazný a fázy zotavovania dlhšie. Podobne, skutočný rozmach zažíva teraz i stredná a východná Európa. A rastový trend na západe "starého kontinentu" sa opiera ešte o širšiu základňu. Perspektívy sú dobré i na surovinových trhoch: tituly, ktoré súvisia so surovinami, sa pravdepodobne ďalej zhodnotia.
Jedným z najlepších tipov v súčasnosti je Japonsko. Index Nikkei 225 vzrástol od začiatku roka takmer o 23 percent, svetový index MSCI -- ktorý odzrkadľuje vývoj vo všetkých štátoch -- naproti tomu len o 4,7 percenta. Hospodárske reformy lákajú a Japonsku sa už neraz podarilo odpútať od americkej burzy. To je teraz mimoriadne cenný plusový bod. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 09:28