StoryEditor

V sporení o hráča menej

Po naštartovaní procesu spájania ING dôchodkovej správcovskej spoločnosti so Sympatiou - Pohoda včera Allianz - Slovenská poisťovňa, vlastník Allianz - Slovenskej dôchodkovej správcovskej spoločnosti, oznámila kúpu 100 percent akcií Prvej dôchodkovej sporiteľne.

Neuplynul ani rok od spustenia kapitalizačného piliera dôchodkového systému a na trhu dochádza už k druhej fúzii. Po naštartovaní procesu spájania ING dôchodkovej správcovskej spoločnosti so Sympatiou - Pohoda včera Allianz - Slovenská poisťovňa, vlastník Allianz - Slovenskej dôchodkovej správcovskej spoločnosti, oznámila kúpu 100 percent akcií Prvej dôchodkovej sporiteľne. "Dohoda o transakcii sa uskutočnila v priebehu minulého týždňa po krátkych a intenzívnych rokovaniach. Bližšie podrobnosti o obchode sa však obe strany rozhodli nezverejňovať. Allianz - Slovenská poisťovňa požiada Úrad pre finančný trh a Protimonopolný úrad o súhlas s transakciou," informovala hovorkyňa spoločnosti Lucia Muthová.
Prvá dôchodková sporiteľňa spravovala na dôchodkových účtoch k 30. novembru 288 miliónov korún. Zo súčasnej dvojky na trhu, ktorou je Allianz - Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť s majetkom sporiteľov takmer 1,9 miliardy korún, sa tak po akvizícii stane líder trhu s podielom približne 31 percent. Presný termín, kedy zavŕšenie spojenia spoločností očakávajú, zatiaľ Muthová uviesť nevedela.
Na rozdiel od čerstvo ohlásenej fúzie je termín dokončenia spojenia ING dôchodkovej správcovskej spoločnosti so Sympatiou - Pohoda už na svete. "Predstavenstvá oboch zlučovaných dôchodkových správcovských spoločností už návrh zmluvy o zlúčení schválili a prerokovali správy predstavenstiev, ktoré sú nevyhnutným predpokladom zlúčenia. V súčasnosti sa pripravujú transakčné dokumenty a po 1. januári by mal z dvoch správcov vzniknúť jeden s tým, že nástupníckou bude ING dôchodková správcovská spoločnosť," povedala hovorkyňa bankovej skupiny ING Jana Burdová.
Navrhované zlúčenie a následne aj stanovy novej spoločnosti musia ešte schváliť akcionári. Po valnom zhromaždení obe dôchodkové správcovské spoločnosti požiadajú obchodný register o zápis rozhodnutí, ktoré prijali na valných zhromaždeniach ich akcionári. Zápisom do obchodného registra bude proces zlúčenia ukončený.
Kedy sa trh stabilizuje
Z pôvodných ôsmich hráčov na trhu tak nateraz zostanú šiesti. Ani to však ešte nemusí byť konečné číslo. Aj podľa samotných dôchodkových správcovských spoločnosti slovenský trh uživí štyroch, maximálne šiestich správcov. "Dlho sa hovorí o tom, že k určitej konsolidácii na trhu musí prísť a prvé kroky v tejto oblasti už boli zaznamenané. Neočakávame, že všetky spojenia sa musia uskutočniť naraz a v najbližšom období. No očakávame, že do roka môže prísť k spojeniu v dvoch prípadoch a náš odhad je, že trh sa nakoniec ustáli na štyroch až piatich spoločnostiach, ktoré budú poskytovať produkt starobného dôchodkového sporenia," hodnotí Peter Socha, predseda Predstavenstva dôchodkovej správcovskej spoločnosti Credit Suisse Life & Pensions.
Podobný názor na počet hráčov po prvotnom spájaní má aj Muthová: "Myslíme si, že ku konsolidácii trhu dôjde najneskôr do konca roka 2006. Predpokladáme, že na Slovensku nebude pôsobiť viac než päť dôchodkových správcovských spoločností."
Práve spájanie sa DSS môže podľa Tatiany Balážovej, členky Predstavenstva ČSOB DSS, priniesť určitú rovnováhu, ktorá bude do značnej miery zárukou zdravého fungovania spusteného systému. Ďalšie spojenia sa podľa nej dajú očakávať v najbližších rokoch. "Významný vplyv na čas, keď nastane konsolidácia trhu, bude mať aj rozhodnutie o prijatí, resp. zamietnutí návrhu na predĺženie prestupového obdobia. Vychádzajúc zo súčasného rozloženia počtu klientov a berúc do úvahy, že Slovensko je pomerne malý trh, je pravdepodobný koncový počet dôchodkových správcovských spoločností štyri až päť," dodáva Balážová.
Vplyv na klienta
Spájaním správcov nedochádza z pohľadu klienta k žiadnej podstatnej zmene. "Fúzia znamená predovšetkým spojenie síl dvoch spoločností a pre klientov prináša viaceré výhody. Ide o spojenie globálneho know-how a lokálnych skúseností v jednej spoločnosti," hovorí o ich fúzii Jozef Grnáčik, predseda Predstavenstva DSS Sympatia-Pohoda. Navyše, ak sporiteľovi nový správca z nejakého dôvodu nevyhovuje, môže DSS zmeniť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 07:31