StoryEditor

Drahú ropu pocítia aj motoristi

19.04.2006, 00:00

Pri pohľade na rekordne vysoké ceny ropy na svetových trhoch nenechal na seba dlho čakať ani Slovnaft a v krátkom slede už tretí týždeň za sebou zareagoval na aktuálny vývoj. Ceny benzínu zdvihol v priemere o 60 halierov, naftu zdražel o 50 halierov. Hoci v cenách pohonných látok na čerpacích staniciach jednotlivých predajcov sú rozdiely, väčšina motoristov už bude tankovať benzín za viac ako 40 korún za liter. Na zmenu cien Slovnaftu totiž väčšinou s miernym oneskorením reagujú aj ostatní predajcovia pohonných látok na Slovensku.

Nedostatok benzínu zvyšuje jeho cenu
Okrem rekordne vysokých cien ropy je dôležitým faktorom nedostatok benzínu a nafty na svetových trhoch. "Ten zvyšuje smäd dvoch najväčších spotrebiteľov ropy a ropných produktov na svete, Spojených štátov a Číny. Len v USA, ktoré spotrebujú až 40 percent celosvetovej spotreby benzínu, vzrástol dopyt po ňom za uplynulý rok o dve percentá. Dve percentá sa môžu zdať malé číslo, ale v absolútnom vyjadrení to na dennej báze znamená 10-násobok dennej spotreby celého Slovenska," vysvetľuje hovorkyňa Slovnaftu Hana Šimková. Vysoký dopyt Spojených štátov po benzíne pramení z ich vysokého ekonomického rastu, ktorý si vyžiada vyššiu spotrebu energií. Hlad po benzíne je veľký, ale ponuka nie. Dôvodom sú rafinérie, ktoré sú v zlom technickom stave a nové sa nebudujú. To má za následok, že sa často kazia a na trhu tak chýba čoraz viac benzínu. Pod výpadok zásob benzínu sa podpísal aj nový federálny zákon, ktorý v USA zakazuje prísadu MTBE (metyl-tributyléter), ktorá sa pridávala do benzínu. Výskumy totiž dokázali jej škodlivé účinky na zdroje podzemných vôd. Ropné spoločnosti preto menia postupy pri výrobe benzínu, čoho výsledkom je menej vyrobeného benzínu. Benzín chýba aj pre pravidelné jarné prestavovanie rafinérií z výroby vykurovacieho oleja na spracovanie benzínu. USA sa snažia nedostatok benzínu na vlastnom trhu riešiť jeho dovozom z Európy, čo zase predražuje pohonné látky na európskom aj na slovenskom trhu. Spojené štáty denne odčerpajú zo starého kontinentu až štvrtinu výroby benzínu.

Riešením sú úspornejšie autá
Dlhodobejší výhľad pre ceny benzínu neveštia nič dobré. Aj keď ropa môže v najbližšom období mierne klesnúť, výrazný pád to nebude. Väčšina ekonómov sa zhoduje na tom, že obdobie lacnej ropy sa už skončilo. Hlad po benzíne môžu čiastočne znížiť jeho najväčší spotrebitelia. Bez ďalších investícií do spracovateľských kapacít a rafinérií to však nepôjde. Ešte výraznejší rast cien pohonných látok by mohol zastaviť americký dolár, ktorý by sa mal podľa analytikov v najbližších mesiacoch oslabovať. Americká mena je totiž spolu s cenou ropy hlavným faktorom, ktorý ovplyvňuje ceny pohonných látok. Pre motoristov tak hlavnou zbraňou ostáva zníženie spotreby benzínu. Čiastočne to zistili Američania, ktorí prechádzajú od drahých terénnych áut s vysokou spotrebou na lacnejšie a hlavne úspornejšie vozidlá.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 14:48