StoryEditor

Burza odvolala vedenie depozitára

30.06.2006, 00:00
Burza ako jediný vlastník Centrálneho depozitára cenných papierov (CDCP) odvolala predsedníčku predstavenstva a generálnu riaditeľku depozitára Emíliu Palkovú a ďalších troch členov predstavenstva

Burza ako jediný vlastník Centrálneho depozitára cenných papierov (CDCP) odvolala predsedníčku predstavenstva a generálnu riaditeľku depozitára Emíliu Palkovú a ďalších troch členov predstavenstva. HN túto informáciu potvrdila Emília Palková.
Riaditeľka Burzy cenných papierov Mária Hurajová HN povedala, že burza začala v centrálnom depozitári robiť personálne zmeny, ktoré bližšie nekonkretizovala. Uviedla len, že zmeny budú dokončené na budúci týždeň a potom sa k nim oficiálne vyjadria.
Podľa informácií HN okrem Palkovej boli odvolaní aj členovia predstavenstva Bibiana Sabolová, Miloš Peterka a Peter Herc. Súčasne boli zmenené aj stanovy depozitára. Podľa nich nové predstavenstvo bude mať len jedného člena, ktorý by mal byť súčasne aj generálnym riaditeľom. Tým neodvolaným členom -- podľa výpisu z obchodného registra -- zatiaľ ostáva Štefan Marcinek.

Novým šéfom má byť Lazový
Novým šéfom predstavenstva depozitára by sa mal stať podľa informácií HN Juraj Lazový. Ten sa k tejto informácii odmietol vyjadriť. Juraj Lazový sa na kapitálovom trhu pohybuje už od jeho vzniku v roku 1993, keď pôsobil ako vedúci divízie investičného bankovníctva vo VÚB. Od januára 1994 do júna 2000 bol členom predstavenstva burzy a krátky čas aj predsedom predstavenstva burzy.

Zlyhal systém evidencie a obchodovania
Centrálny depozitár cenných papierov vznikol transformáciou bývalého Strediska cenných papierov v januári 2004. Do pozornosti verejnosti sa však dostal až 20 marca 2004, keď sa spustil nový systém evidencie cenných papierov tak, ako to prikazoval zákon o cenných papieroch a investičných službách. Nepripravený systém evidencie a vyrovnávania obchodov s cennými papiermi vtedy zapríčinil kolaps na slovenskom kapitálovom trhu a obchodovanie sa obnovilo až o niekoľko dní. Aj to len vďaka náhradnému systému, ktorý pracoval na pôvodnom systéme evidencie a s pomocou systému burzy cenných papierov. Testovanie nového systému depozitára prebiehalo až do konca júla a nový systém začal fungovať až v októbri 2004.
Obchodníci s cennými papiermi, najmä banky, však neboli s novým systémom evidencie a obchodovania úplne spokojní. Vtedajší majiteľ centrálneho depozitára -- ministerstvo financií, obhajoval nový systém a nepristúpil k jeho zásadným zmenám. Už vtedy sa ozývali v odbornej verejnosti aj hlasy po personálnych zmenách v centrálnom depozitári. Ministerstvo financií však žiadne personálne zmeny neurobilo.

Burza vlastníkom depozitára
V septembri 2004 ministerstvo rozhodlo o vložení majetku centrálneho depozitára do majetku burzy. K tomu však museli byť novelizované dva zákony -- zákon o cenných papieroch a investičných službách a zákon o burze cenných papierov.
Po týchto legislatívnych zmenách v marci tohto roku akcionári burzy schválili vloženie majetku depozitára do majetku burzy a zvýšenie základného imania burzy v prospech Fondu národného majetku, ktorý sa tak stal 75-percentným akcionárom burzy. Ten by mal po zostavení novej vlády ponúknuť svoj podiel na predaj. Uvažuje sa, že pednostne by tento podiel mohli získať doterajší akcionári burzy. Po tomto kroku pristúpilo predstavenstvo burzy k realizácii personálnych zmien v centrálnom depozitári, ktoré odborná verejnosť už dlhší čas očakávala.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 13:45