StoryEditor

NYSE vstupuje do kolotoča fúzií

19.04.2006, 00:00

Najväčšia americká burza -- newyorská NYSE -- skoncovala s mlčaním. V závere minulého týždňa jej predstavitelia priznali, že vedú rozhovory s viacerými konkurentmi s cieľom uskutočnenia "možných strategických transakcií". Odborníci tieto slová interpretovali ako znak toho, že NYSE vedie rokovanie jednak o prevzatí londýnskej burzy (LSE) a jednak Euronextu. Spomínaná informácia bola ukrytá v prepracovanom prospekte, týkajúcom sa blokového predaja akcií NYSE. Vedenie newyorskej burzy však k tomu odmietlo akýkoľvek komentár.
Riaditeľ NYSE John Thain sa ocitol pod tlakom po tom, čo jeho miestny newyorský rival -- technologická burza Nasdaq -- získal minulý týždeň 15 percent akcií LSE. Nasdaq predtým odmietol možnosť prevziať celú londýnsku burzu; teraz sa však stal jej najväčším akcionárom.
Mysliteľné je, že NYSE uvažuje o trojkombinácii s LSE a Euronextom. Thain už skôr dal v rozhovoroch najavo záujem o vstup do obchodu s derivátmi, ktorý sa všeobecne považuje za veľmi perspektívny segment. V tomto prípade by však prichádzalo do úvahy využitie dcérskej spoločnosti Euronextu, ktorá vystupuje pod názvom Euronext-Liffe a zameriava sa na termínované obchody. Londýnska burza sa zase považuje za magnet pre najrôznejšie globálne podniky, ktoré mienia vstúpiť na burzu.
Thain už viackrát zdôraznil, že vo svetovej konsolidácii búrz chce hrať "vedúcu úlohu". Preto podľa znalcov nemôže jednoducho prenechať iniciatívu konkurentovi Nasdaq. "Ponuka na kúpu londýnskej burzy je preto celkom dobre možná," uvádza napríklad Donald Fandetti z americkej banky Citigroup.
Experti sa domnievajú, že teraz vypukla záverečná fáza súboja o budúcnosť londýnskej burzy. Väčšina z nich očakáva, že LSE v najbližších týždňoch stratí svoju samostatnosť. Prvé náznaky o vývoji situácie môže poskytnúť už najbližšie valné zhromaždenie LSE, ktoré sa uskutoční v stredu na budúci týždeň. Nasdaq tam prvýkrát vystúpi už v novej role. Jedným z dôležitých rokovacích bodov je odsúhlasenie dividend vo výške 510 miliónov libier pre jednotlivých akcionárov, okolo čoho môžu prepuknúť spory.
Súčasne však v Londýne vládnu isté pochybnosti nad tým, ako vlastne chce Nasdaq zaplatiť sumu 784 miliónov dolárov za spomínaných 15 percent akcií LSE. Ak by Newyorčania kúpu financovali výhradne prostredníctvom úveru, dlhodobé zadlženie Nasdaqu by sa zvýšilo takmer na dve miliardy dolárov. Ratingová agentúra Moody´s preto už znížila hodnotenie amerického subjektu a podobne zmýšľajú aj odborníci z agentúry Standard & Poor´s. Nasdaq zaradili na listinu sledovaných podnikov, pri ktorých sa predpokladá zníženie bonity. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 12:30