StoryEditor

Nová úroda pšenice možno za 160 USD/tonu

28.04.2004, 00:00
Nová úroda pšenice sa v USA bude predávať možno po 160 USD/tonu, Medzinárodný výbor pre pšenicu odhaduje tohtoročnú svetovú úrodu pšenice v objeme 601 mil. ton.

Burzoví makléri "zrazili" v posledných dňoch cenu pšenice na júlovú dodávku na burze v Chicagu pod hranicu 140 USD/tonu. Viacerí analytici sa však zhodujú v názore, že cenový potenciál predstavuje, až do obdobia potvrdenia štatistických údajov o výške novej úrody pšenice na severnej pologuli, 160 USD/tonu. Cenový vývoj pšenice na Chicagskej burze okrem obáv z nepriaznivého počasia ovplyvňujú aj špekulácie o nových exportných možnostiach. Povráva sa, že po päťtýždňovej odmlke nakúpi Egypt väčšie množstvo pšenice od exportérov z USA.
Pestovatelia pšenice v americkom štáte Washington v snahe realizovať agresívnejšiu exportnú ponuku a nahradiť nižšie štátne dotácie na výskum a vývoj nových odrôd pšenice si schválili vyššie odvody do svojej združujúcej Komisie pre otázky pšenice. V tajnom hlasovaní vyše 60 % členov vyjadrilo súhlas so zvýšením povinných odvodov na tri štvrtiny z každého centa predanej hodnoty pšenice.
S nestálosťou cien zápasia aj farmári vo Veľkej Británii, kde sa za uplynulých 12 mesiacov ceny pšenice pohybovali v rozpätí od 60 do 120 GBP/tonu. Silnejúci kurz libry oproti euru znevýhodňuje britský export pšenice na trhu Európskej únie i vo svete. Niektoré banky zamerané na financovanie poľnohospodárskeho sektora prišli s novinkou cenového zabezpečenia voči výkyvom predajných cien na trojročné obdobie. Banky ponúkajú farmárom na Britských ostrovoch možnosť fixne "zamknúť" predajnú cenu pšenice za poplatok 5 GBP za tonu. V praxi to funguje tak, že farmár uzatvorí s bankou kontrakt so stanovením predajnej ceny pšenice napríklad 85 GBP/tonu. V prípade, že aktuálna predajná cena pšenice na trhu je 70 GBP/tonu, zvyšných 15 libier získa od banky po odpočítaní 5-librového poplatku.
Medzinárodný výbor pre pšenicu odhaduje tohtoročnú svetovú úrodu pšenice v objeme 601 mil. ton. Menšiu produkciu predpokladá v Číne, kde sa úsilie vlády o povzbudenie pestovania obilnín nestretlo s očakávaným účinkom. Časť zasiatych plôch ozimnej pšenice v Spojených štátoch amerických trpí nedostatkom vlahy a farmári zmenšili osev jarnej pšenice v prospech olejnín. Naopak, dostatok zrážok a zväčšenie osevných rozlôh v rozšírenej Európskej únii (o nových členov) pomôžu zvýšiť úrodu pšenice. Priaznivý vývoj počasia napovedá dobrú úrodu pšenice na Ukrajine i v Ruskej federácii. S primeraným prísunom zrážok by sa mohol vyrovnať minuloročnej produkcii aj zber pšenice v Kanade.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 03:38