StoryEditor

RM-Systém opustilo 154 emisií

26.07.2004, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Mimoburzový český trh s cennými papiermi, RM-Systém, húfne opúšťajú tituly, s ktorými sa na ňom obchoduje, najmä však akcie.

Mimoburzový český trh s cennými papiermi, RM-Systém, húfne opúšťajú tituly, s ktorými sa na ňom obchoduje, najmä však akcie. Za posledné dva roky z trhu odišlo 154 emisií a ďalšie desiatky budú zrejme ešte nasledovať. Teraz sa napríklad pripravuje vyradenie firiem Kablo Elektro, Krkonošské vápenky, Madeta, Plzenská teplárenská, Rybárstvo Třeboň, Severočeská armatúrka, Tatra, Víno Mikulov, Vítkovice, ako zistila ČTK v RM-Systéme.
Dôvody na odchod z verejného trhu sú rôzne. O opustení trhu najčastejšie rozhodnú sami vlastníci. Buď rozhodnú o zrušení kotácie, ako, napríklad, akcionári Ispatu Nová huta, Kabla Elektro, Madety či Tatry, alebo prevedú akcie zo zaknihovanej podoby na listinnú. Na tento krok sa rozhodli Kovosvit či Krkonošské vápenky. S cennými papiermi v papierovej podobe však RM-S neobchoduje. RM-Systém tiež sám vyraďuje málo obchodované tituly. Teraz sa chce najmä z tohto dôvodu rozlúčiť s Jedálenskými a lôžkovými vozňami, Severočeskou armatúrkou alebo Výzbrojnou požiarnou ochranou. Cenné papiere neobchodované v RM-Systéme či na pražskej burze sa, podľa odborníkov, horšie predávajú. Možnosťou je napríklad požiadať o pomoc obchodníkov s cennými papiermi. Sám RM-Systém sa snaží vytvoriť systém, v ktorom by evidoval ponuku a dopyt neobchodovaných cenných papierov, a tým uľahčil ich majiteľom prípadné obchody.
SM-Systém je na rozdiel od burzy určený najmä pre drobných investorov, ktorí môžu predávať či nakupovať cenné papiere na pobočkách vo väčších mestách a pomocou internetu. Teraz sa na ňom obchoduje s 206 cennými papiermi, z toho je 143 akcií. V deväťdesiatych rokoch, po masovej kupónovej privatizácii, však bolo na trhu aj viac ako 2 000 emisií cenných papierov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 08:52