StoryEditor

BOJ zlepšila hodnotenie ekonomiky

17.07.2003, 00:00

Japonská centrálna banka Bank of Japan (BOJ) včera prvýkrát od júla 2002 mierne zlepšila hodnotenie japonskej ekonomiky. Banka uviedla, že neistota okolo ekonomickej situácie sa zmiernila. Dôvodom optimistickejších vyhliadok je najmä lepšia situácia na tokijskej burze a zvýšenie investícii v druhej najväčšej svetovej ekonomike. Neistota vo svetovej ekonomike pomaly ustupuje po tom, čo sa zastavilo šírenie choroby SARS a skončila sa vojna v Iraku, uviedla banka vo svojej júlovej ekonomickej správe zverejnenej v Tokiu.
Správa posilnila očakávania investorov, že Japonsko sa vyhne štvrtej recesii od roku 1991, keď sa ekonomický rast zlepšil v USA, čo je najväčší zámorský trh pre významných japonských exportérov ako Sony Corp. Index Nikkei, ktorý tvorí 225 najhodnotnejších akcií tokijskej burzy cenných papierov, si od 24. apríla, keď spadol na dvadsaťročné minimum, polepšil o 28 %. "Sme svedkami mierneho zotavenia ekonomiky, strach, že ekonomika bude pokračovať v poklese, sa vytratil a očakávame optimistickejší rast v druhom štvrťroku," povedal Masaharu Motohashi z ING Mutual Funds Management Co.
Rastúci export však zatiaľ zásadne nezmení päťročný pokles spotrebiteľských cien, ktorý bude podľa banky naďalej pokračovať, a nepomôže spoločnostiam, ktoré sú závislé od japonského dopytu. To je dôvod pesimizmu niektorých predstaviteľov firiem, podľa ktorých domnievať sa, že ekonomika sa zotavuje, je chybou, keďže súkromná spotreba a kapitálové výdavky zostávajú nízke a deflácia neustupuje. BOJ uviedla, že kapitálové výdavky sa dostávajú z ťažkostí, ale stále kolíšu. Predpoveď kapitálových výdavkov, podobne ako aj súkromnej spotreby, ponechala BOJ v porovnaní s júnovou predpoveďou na nezmenenej úrovni.
Bankové podiely vzrástli vďaka očakávaniam, že zotavenie ekonomiky a vyššie ceny akcií pozdvihnú príjmy. Mizuno Financial Group Inc., japonská najväčšia banka podľa aktív aj UFJ Holdings Inc. si pripísali zhodne po 1,8 %. Index Nikkei klesol včera o 0,15 % a skončil na úrovni 9 735,97 bodu. Širší index TOPIX vzrástol o 0,58 %. Medzi spoločnosťami, ktorých akcie včera klesli o viac ako 2 %, boli Cordial Corp., tretí najväčší japonský brokerský dom a výrobca počítačov Fujitsu.
V krátkom období od zverejnenia správy BOJ sa už objavilo mnoho názorov na to, že by ekonomický rast Japonska mal byť vyšší ako bol v prvom štvrťroku, keď dosiahol iba 0,1 percenta. Veľké spoločnosti uviedli, že plánujú do jedného roka zvýšiť investície o 11,5 percenta. "Tak ako sa zotavuje americká ekonomika, môže sa aj japonská s pomocou zvýšeného exportu ubrať správnym smerom," myslí si Tetsuya Mizoguchi, prezident Mobile Broadcasting Corp.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 00:50