StoryEditor

Nedostatočný bankový dohľad v Rusku

25.04.2003, 00:00

Riaditeľ ruskej centrálnej banky Sergej Ignaťjev pred krátkym časom ostro kritizoval finančné ústavy vlastnej krajiny -- otvorene ich obvinil z prania špinavých peňazí. V minulom roku vraj ruské banky poslali do zahraničia až päť miliárd dolárov, určených na bližšie nešpecifikované marketingové účely. Na stretnutí 1 331 členov Ruskej bankovej asociácie túto skutočnosť označil za absurdnú. Podľa neho to môže znamenať len to, že bankoví manažéri chcú legalizovať peniaze pochádzajúce z kriminálnej činnosti, alebo že prevodom peňazí do zahraničia mienia oklamať daňové úrady. Táto kritika len potvrdzuje nepríliš lichotivé vysvedčenie, ktoré ruským bankám už skôr vystavili západní bankoví experti. Napríklad ratingová agentúra Standard & Poor´s varuje pred tým, že úvery v ruských bankách sú medzitým znovu také riskantné ako pred finančnou krízou v roku 1998. Odborný časopis Euroweek považuje ruské banky dokonca za "frontové organizácie ruských a medzinárodných mafiánskych syndikátov". Ignaťjevova výpoveď len dokladá tieto obavy. Podozrivé operácie sa objavili v dvadsiatich zo sto najväčších ruských bánk, ktorých úverovú politiku centrálna banka kontrolovala. Odborníci sa domnievajú, že toto podozrenie je odôvodnené o to viac, že marketingové výdavky je možné odpočítať z dane zo zisku. Ústredná banka -- spolu s ministerstvom financií -- pracuje teraz na súbore opatrení, ako tieto praktiky znemožniť. Jednou z konzekvencií má byť i to, že označené banky nebudú prizvané k fondu poistenia vkladov.
Podľa Ignaťjeva kapitálová výnosnosť ruských bánk predstavuje v súčasnosti 18 percent vloženého kapitálu, kým v priemysle je to okolo 8 percent. Minimálne osem zo sto najväčších bánk však vykázalo zisk len do troch percent. "To je však už ťažké merať," hovorí Richard Hainsworth z agentúry Rusrating. "Nemožno totiž určiť, aká veľká časť kapitálu v tunajších bankách je skutočná." Dôveru nevzbudzujú prípady, keď sa za majetkový vklad považuje napr. hodnota počítačov v cyperských offshoreových spoločnostiach. Preto podľa neho nemá zmysel hodnotiť ruské banky podľa západných kritérií.
Z 1 331 ruských bankových ústavov má len desatina vyšší kapitál ako desať miliárd dolárov -- a 24 bánk so štátnou účasťou sa na domácom bankovom trhu podieľa 35,5 percenta.
Zhodou okolností len pred rokom Rusko vyčiarkli zo zoznamu krajín obviňovaných z prania špinavých peňazí. Predtým bola dlhší čas podozrivá i samotná centrálna banka, ktorá sa podieľala na neprehľadných kapitálových operáciách prostredníctvom medzinárodných daňových rajov. Ruskou špecialitou stále je, že ústredná banka má aj sama majetkovú účasť v niektorých iných bankách, napr. v Sberbanke. Tým je podľa viacerých expertov jej kontrolná pozícia oslabená. (gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. jún 2024 03:51