StoryEditor

Výkon akcionárskych práv štátu

07.10.2004, 00:00

Na včerajšom rokovaní sa vláda medzi informatívnymi materiálmi zaoberala aj výkonom akcionárskych práv v spoločnostiach so stopercentnou majetkovou účasťou štátu, ktoré sú v pôsobnosti Ministerstva financií Slovenskej republiky. Ide o spoločnosti Slovenská konsolidačná, Stredisko cenných papierov SR (SCP SR) Slovenskú záručnú a rozvojovú banku a Tipos. Správa hodnotí výkon akcionárskych práv štátu v týchto spoločnostiach v minulom roku. Materiál predkladal podpredseda vlády a minister financií Ivan Mikloš a vláda ho zobrala na vedomie.
Medzi spoločnosťami vo vlastníctve štátu, ktoré v tomto roku negatívne ovplyvnili činnosť slovenského kapitálového trhu, je Centrálny depozitár cenných papierov SR (CDCP), ktorý vznikol transformáciou bývalého Strediska cenných papierov SR. To podľa predkladanej správy hospodárilo vlani so stratou 102,64 milióna korún. Podľa plánu však malo hospodáriť so ziskom 5,49 milióna korún. "Strata z hospodárenia SCP SR v roku 2003 bola ovplyvnená predovšetkým tým, že stredisko v súlade s odporučením audítora vytvoril opravné položky vo výške sto percent na všetky pohľadávky po lehote splatnosti viac ako 360 dní (oprávky vo výške 180 miliónov korún). Výšku straty výrazne ovplyvnila aj náhrada škody v sume 34 miliónov korún, ktorá bola spôsobená SCP v roku 1997 (za predchádzajúceho vedenia SCP SR)," uvádza sa v stanovisku CDCP.
Hlavnou úlohou Slovenskej konsolidačnej je urýchlené vyrovnanie pohľadávok postúpených do agentúry v súvislosti s predprivatizačnou reštrukturalizáciou vybraných bánk a prevzatých pohľadávok z bývalej Konsolidačnej banky Bratislava, š. p. ú. Ku koncu minulého roka spoločnosť spravovala 8 104 pohľadávok voči 4 079 dlžníkom v nominálnej hodnote 106,46 miliardy korún. Za minulý rok dosiahla stratu viac ako tri miliardy korún pri výnosoch 60 miliárd a nákladoch 63 miliárd korún.
V priebehu roka spoločnosť zinkasovala peňažné prostriedky z vymáhania a realizácie pohľadávok v celkovom objeme 744,3 milióna korún. Celkové cash-flow vlani dosiahlo kladnú výšku takmer 120 miliónov korún.
Získané prostriedky boli podľa hovorcu spoločnosti Patrika Golského použité najmä na splatenie časti istiny a úrokov redistribučného úveru NBS a predčasné splatenie úveru poskytnutého zo SLSP. Podľa Golského sa spoločnosti podarilo v roku 2003 v porovnaní s predchádzajúcim rokom znížiť prevádzkové náklady približne o 194 mil. Sk. Prijatý podnikateľský plán na rok 2003 v oblasti prevádzkových nákladov predpokladal ich medziročný pokles v porovnaní s rokom 2002 o 146 milión korún. Oproti roku 2002 spoločnosť znížila najmä náklady na externú spoluprácu -- poradenskú činnosť, právnu pomoc a mandátnu správu. "V tomto trende plánuje spoločnosť pokračovať aj v tomto roku, keď podnikateľský plán predpokladá znižovanie nákladov o ďalších 40 miliónov, teda o 17 percent, na medziročnej báze," uviedol k plánom Golský.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 07:46