StoryEditor

Lavína rastúcich úrokov v Británii

20.05.2004, 00:00
Lavína rastúcich úrokov v Británii, podľa zápisu z posledného zasadnutia BoE vyplýva, že sadzby určite stúpnu na 4,5 %

Zrejme už v júni britská centrálna banka The Bank of England (BoE) pristúpi k ďalšiemu zvýšeniu kľúčovej úrokovej sadzby o štvrť percentuálneho bodu na úroveň 4,5 %. Vyplýva to zo zápisu májového zasadnutia bankovej Rady pre menovú politiku (MPC), zverejneného včera. Podľa zápisu (tzv. minutes of meeting) 9 členov rady jednohlasne odsúhlasilo zvýšenie sadzieb zo 4 na súčasných 4,25 %, no predtým za rokovacím stolom rozoberali aj pre BoE neobvyklé zvýšenie sadzieb o pol percentuálneho bodu zo 4 na 4,5 %. Preto na najbližšom zasadnutí, ktoré sa uskutoční začiatkom júna, niektorí z členov MPC asi opäť navrhnú zvýšiť úroky.
Zápis zo zasadnutia bankovej rady ukázal, že kým dôvody na pomalšie zvyšovanie úrokov "boli presvedčivé", predpoveď centrálnej banky o vývoji ekonomiky a inflácie naznačuje, že úroky môžu rásť rýchlejšie, než v súčasnosti očakávajú burzoví analytici. "Diskutovalo sa o dôvodoch na zvýšenie o 50 bázických bodov... Nárast o 50 bázických bodov preto môže byť oprávnený vzhľadom na prognózy rady," potvrdzuje tieto špekulácie správa z rokovania MPC. Podľa vývoja na termínovaných trhoch väčšina analytikov do konca roka prognózuje kľúčovú sadzbu vo Veľkej Británii na úrovni 5 %. Otázne je, či sa jednotliví analytici "trafia" do konkrétneho termínu zvýšenia úrokov. "Aj keď argumenty o opatrnosti pri zvyšovaní repo sadzby, vzhľadom na jej dosahy na ekonomiku, boli (na poslednom zasadnutí) menej presvedčivé ako v novembri (začiatok spevňovania menovej politiky BoE), stále by im mala prislúchať vážnosť pri zvažovaní vyššieho než očakávaného nárastu repo sadzby," uvádza sa v zápise. Správa zároveň upozornila, že zvýšenie sadzieb nebolo orientované výhradne na schladenie hypotekárneho trhu. Na druhej strane MPC upozornila, že rastúce ceny domov a nadväzne aj stúpajúce disponibilné prostriedky domácností z úverov, za ktoré ručia nehnuteľnosťou, môžu ďalej poháňať spotrebu domácností i ďalší rast cien domov. Inými slovami, Bank of England varovala, že aj keď index spotrebiteľských cien rástol len tempom 1,2 %, existujú inflačné riziká a možnosti rýchlejšieho než očakávaného rastu cenovej hladiny, ak sa neupokojí trh s bytmi.
Ceny domov sú jedným z najdôležitejších ekonomických indikátorov ostrovnej Európy, kde dve tretiny obyvateľstva bývajú vo vlastnom a veľa z nich využíva nárast cien nehnuteľností v inflačnej špirále ako ručenie za úvery, ktoré zase fungujú ako motor inflácie. Bol to jeden z dôvodov, prečo sa nedávno rozdelila metodika jej merania. Ešte predtým, v novembri, BoE pre prehrievanie trhu s bytmi ako prvá z najväčších centrálnych bánk ukončila obdobie uvoľňovania menovej politiky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 10:01