StoryEditor

Iracká kríza oslabuje akciové fondy

11.03.2003, 23:00

Až na niekoľko výnimiek boli akciové otvorené podielové fondy v minulom týždni stratové. Iracká kríza vrcholí, čo sa prenáša aj na kapitálové trhy s následným negatívnym dosahom na ceny akcií. Iracký prezident Saddám Husajn sa podľa USA nechce prispôsobiť rezolúcii Bezpečnostnej rady (BR) OSN, preto chcú presadiť tvrdšiu rezolúciu. Zatiaľ však nenachádzajú podporu u stálych členov BR, ako sú Francúzsko, Rusko a Nemecko. Zdá sa však, že USA sú pripravené zaútočiť, aj keď sa nová rezolúcia neschváli.
Kulminácia krízy síce zvyšuje neistotu trhu, jej prípadné rozuzlenie však môže priniesť na trhy úľavu. "Ak by prípadná vojna bola krátka a úspešná, malo by to dobrý vplyv na akciové trhy," povedal Marek Prokopec, portfóliový manažér spoločnosti Tatra Asset Management. Ak by sa predlžovala, trhy by to podľa neho prijímali negatívne.
Medzi akciovými fondmi boli ziskové iba štyri. Spomedzi nich sa najviac darilo fondu Renta globálny akciový od J&T Asset Management, ktorý sa v uplynulom týždni posilnil o 0,78 percenta. Svoju medziročnú stratu tak znížil na 8 percent, čo je v skupine akciových fondov združených v Asociácii správcovských spoločností (ASS) najlepší priebežný výsledok. V strate sa ocitlo vyše 40 fondov. Najvyššiu stratu mal fond investujúci do akcií európskych firiem v správe spoločnosti KBC Equity Fund, keď sa v priebehu minulého týždňa znehodnotil o 6 percent. Jeho priebežná medziročná strata sa prehĺbila na 50 percent. Straty fondov s prevahou amerických akcií mali podľa Vladimíra Ravingera z Investičnej a dôchodkovej spoločnosti priemernú stratu z minulého týždňa v prepočte na koruny na úrovni 4,6 percenta. Oslabili sa aj akciové fondy zamerané na Európu. Po prepočítaní na slovenské koruny dosiahla ich strata 3,8 percenta.
Zo zmiešaných fondov v minulom týždni najlepšie podľa Ravingera obstáli fondy zamerané na slovenské aktíva. Z nich si najväčší zisk pripísal Reštitučný fond od J&T Asset Management, ktorý sa zhodnotil o 3,24 percenta. Podporil ho najmä nárast cien akcií Slovnaftu. Straty zmiešaných fondov s prevahou zahraničných cenných papierov sa pohybovali o jedného do dvoch percent.
Medzi peňažnými fondmi bolo viac strát, ako býva zvykom, ale iba miernych. Podľa Jána Kováča, člena Predstavenstva Tatra Asset Management, to súvisí predovšetkým s nárastom krátkodobých trhových úrokových sadzieb. "Je to reakcia na to, že Národná banka Slovenska neplánuje v najbližšom čase znižovať kľúčové úrokové sadzby vzhľadom na priaznivý vývoj ekonomiky," doplnil Ravinger.
Korunové dlhopisové fondy ovplyvnil útlm záujmu o dlhopisy vydané v korunách. Hodnoty ich podielov až na jednu výnimku mierne klesli. Dolárové dlhopisové fondy sa znehodnocovali výraznejšie najmä pre oslabenie dolára. Priemerne dosiali podľa Ravingera stratu zhruba 1,4 percenta. Dlhopisové fondy denominované v eurách dosiahli priemerné zhodnotenie o 0,23 percenta.
V minulom týždni prišlo do otvorených podielových fondov združených v ASS 703 mil. Sk. Podielnici požiadali o vyplatenie podielov v sume 141 mil. Sk. Čisté predaje fondov tak dosiahli 562 mil. Sk.
(Viac v tabuľke na s. 15)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 02:12