StoryEditor

HUK-Coburg chce expandovať vo východnej Európe

19.01.2003, 23:00

Nemecká poisťovňa HUK-Coburg sa koncentruje pri svojom zahraničnom raste na krajiny východnej Európy. Po úspešnom začiatku v Poľsku chce spoločnosť rásť aj v ostatných krajinách. V Nemecku zase plánuje táto druhá najväčšia spoločnosť v oblasti poistenia automobilov rozšíriť svoj odbyt. Cieľom je aj zvýšenie podielu na trhu so životným poistením.
Ako uviedol pre denník Handelsblatt Rolf-Peter Hoenen, hovorca Predstavenstva HUK-Coburg, tento týždeň by malo padnúť ďalšie rozhodnutie. Aj napriek menším hospodárskym problémom v Poľsku chce HUK posilniť svoju pozíciu. V Poľsku je totiž HUK zastúpený prostredníctvom firmy Compensa, v ktorej má podiel aj Wiener Städtische Versicherung (WSV), ktorá je číslom jeden v Rakúsku. Na posilnenie spolupráce sa HUK dohodol s WSV o vzájomnej výmene 5 % akcií.
V Nemecku plánuje HUK zlepšiť odbytové možnosti pre svojich 6 mil. stálych zákazníkov prostredníctvom nového odbytového oddelenia. S doterajším odbytovým systémom sa totiž HUK nedokázal presadiť na trhu životného a zdravotného poistenia. V súčasnosti je spoločnosť v životnom poistení až na 36. mieste a v zdravotnom poistení na 17. mieste. Kostru odbytu poisťovne tvorí približne 5 tis. poradcov vo vedľajšom pracovnom pomere, ktorí pracujú vo verejnej službe. Popritom má HUK v Nemecku asi 400 kancelárií, v ktorých pracujú sprostredkovatelia platení na báze provízie. Problémom tohto odbytového systému je, že zástupcovia sú málo aktívni a reagujú len na dopyt. "Tento odbytový model funguje len pri dôchodkovom poistení," hovorí R.-P. Hoenen. Vzhľadom na to chce poisťovňa prijať 130 nových zástupcov, ktorí by mali pokryť oblasť životného a zdravotného poistenia bez výrazného zvýšenia nákladov. HUK totiž patrí medzi poisťovne s nižšími nákladmi a tento trend chce aj zachovať. Poisťovňa v dôsledku toho zamietla, aby sa odbytové oddelenie rozšírilo o pracovníkov platených províziami, pretože tie by mohli zvýšiť cenu produktov. No aj napriek novému odbytovému modelu je R.-P. Hoenen opatrný: "Ani nový model nám zrejme nepomôže presadiť sa v oblasti životného poistenia." Vzhľadom na to je spoločnosť pripravená na prípadnú fúziu a užšiu spoluprácu.
Aj napriek kríze na kapitálových trhoch a povodniam má HUK v oblasti poistenia majetku dobré výsledky. V roku 2001 dosiahol HUK zisk 183 mil. eur. Poisťovňa predbežne počíta so ziskom vo všetkých oblastiach pôsobnosti, okrem poistenia osobných automobilov. Problémovou oblasťou však ako aj v iných spoločnostiach zostáva oblasť investovania kapitálu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. máj 2024 12:27