StoryEditor

Dôchodkové fondy bez príležitostí

09.06.2003, 00:00

Ruský finančný trh nebude schopný vyrovnať sa s tokom peňazí v plánovanom dôchodkovom systéme postavenom na sporení finančných prostriedkov. Tvrdí to ratingová agentúra Standard & Poor's. Podľa prognóz v roku 2008, dôchodkové fondy narazia na nedostatok finančných nástrojov na investovanie peňazí. Názory spoločností spravujúcich finančné prostriedky sú úplne odlišné, ekonómovia veria v rozvoj finančného trhu. Podľa projektu ruskej vlády v portfóliách spoločností, ktoré spravujú dôchodkové úspory, majú byť hlavne domáce cenné papiere. S rastom investícií do zahraničia sa počíta v obmedzenej miere až po roku 2004.
Analytici Standard & Poor's sa rozhodli, že sa pozrú na to, v akom stave je ruský finančný trh. "To, čo sme zistili nás šokovalo," povedala na sympóziu organizovanom časopisom Euromoney vedúca analytička Standard & Poor's Irina Penkinová. Podľa prognózy Ministerstva ekonomiky Ruskej federácie finančné prostriedky v kapitalizačnom systéme narastú z 1,3 mld. USD na 17,5 mld. USD v roku 2008. Objem komunálnych, podnikových a štátnych dlhopisov, s ktorými sa obchoduje na ruskom kapitálovom trhu, odhadla ratingová agentúra Standard & Poor's na 10,5 mld. USD. "Riadiace spoločnosti narazia na nedostatok nástrojov vhodných na dôchodkové investovanie," obáva sa Penkinová. Dôchodkové úspory sa majú investovať do finančných nástrojov s nízkym stupňom rizika, ktorých výnos prevyšuje infláciu. Portfóliá musia byť veľmi diverzifikované, aby dôchodok nebol závislý od osudu jednej alebo dvoch korporácií. Reálne výnosy, keď sa od výnosu odpočíta inflácia, sú však pri ruských štátnych dlhopisoch momentálne rovné nule alebo záporné. Okrem toho na trhu dominuje niekoľko emitentov, tvrdí Penkinová. Okrem toho sú veľmi veľké aj úverové riziká. Najlepšie ruské korporácie majú podľa škály Standard & Poor's rating B. Podľa škály Standard & Poor's to znamená 33-percentnú pravdepodobnosť defaultu, teda nesplatenia obligácie. "Skutočné hypotekárne záložné listy alebo iné štruktúrované produkty, ktoré umožňujú abstrahovať od úverového rizika emitenta, ešte neexistujú," hovorí vedúca analytička Standard & Poor's.
Názory profesionálov z oblasti investovania sa zhodujú s názorom svetovej ratingovej agentúry. Jeden z manažérov veľkej banky, ktorý sa stotožňuje s názorom agentúry, povedal: "Vhodné nástroje neexistujú, preto ani nevstupujeme do boja o dôchodkové úspory."
Ruský akciový trh je rizikový pre dôchodkové úspory, myslí si Alexander Ovčinnikov z banky Trast. "V roku 2008 bude z 34 mld. USD štátnych euroobligácií umorených 6,5 mld. USD a 17,5 mld. USD budú kritickou masou pre trh. Netreba však biť na poplach. Za päť rokov sa zmení trh a aj jeho účastníci. Denis Radionov z banky Brunswick UBS si myslí, že keď sa objavia peniaze, objavia sa aj emitenti. Niektorí účastníci trhu sú však presvedčení, že porovnávať súčasné trhy so zajtrajšími investíciami je nesprávne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. jún 2024 05:34