StoryEditor

Záujem investorov o indexové akcie rastie

15.04.2003, 00:00

Prevádzkovateľ frankfurtskej burzy Deutsche Börse AG bilancuje tri roky existencie segmentu XTF, na ktorom sa obchodujú kótované indexové fondy (ETF -- Exchange Traded Funds), resp. indexové akcie. Na začiatku išlo o inováciu z USA, z ktorej sa však v Európe postupne stal akceptovaný produkt kapitálového trhu.
Aj napriek poklesu búrz sa Deutsche Börse môže pochváliť mimoriadne pozitívnou bilanciou. Objem obchodovania v segmente XTF vlani stúpol z 1,6 mld. eur za rok 2000 na 33 mld. eur v minulom roku. Obrat v minulom mesiaci dosiahol 4,3 mld. eur, čo zodpovedá priemernej dennej hodnote 206 mil. eur.
ETF sú podielové fondy, ktoré presne zodpovedajú hlavnému burzovému indexu. To znamená, že kurz sa mení presne podľa pohybu základného indexu. ETF sa na burze obchodujú ako akcie, čo investorovi zaručuje vysokú pružnosť, keďže ich môže kedykoľvek predávať a kupovať, a tak rýchlo reagovať na kolísanie kurzov. Okrem toho obmedzenia na minimálnu investičnú sumu alebo splatnosť neexistujú.
"Segment XTF sa stal jednou z najdôležitejších obchodných platforiem pre indexové akcie v Európe," konštatuje predstaviteľ Deutsche Börse Rainer Riess. Podľa jeho slov 56 % celkového európskeho obratu zabezpečuje práve XTF, pričom druhé miesto má segment Nettrack konkurenčnej burzy Euronext s trhovým podielom 29 %.
Podľa informácií denníka Financial Times Deutschland pritom uvedenie indexových akcií do segmentu v apríli 2000 prišlo na začiatku prepadu trhov, teda v najhoršom čase. Obchodovanie sa začalo s dvoma indexovými akciami investičnej banky Merrill Lynch -- DJ Stoxx 50 LTRS a DJ EuroStoxx 50 LDRS. V januári 2001 nasledoval Dax EX dcérskej spoločnosti Indexchange nemeckej HypoVereinsbank a približne o rok neskôr Union Investment vypustil prvú indexovú akciu na MSCI World Index na svete. Medzičasom je na XTF kótovaných 64 ETF a 23 aktívne spravovaných fondov.
Indexové akcie patria medzi najobchodovanejšie tituly v segmente Xetra, napríklad Dax EX sa s marcovým mesačným obratom 1,7 mld. eur zaradil na 13. miesto a hneď po ňom nasleduje EuroStoxx 50 EX s obratom asi 1,4 mld. eur.
Takmer každý druhý príkaz na XTF vykonávajú súkromní investori. K úspechu indexových akcií výrazne prispeli poplatky, keďže na rozdiel od kúpy bežných fondov sa neúčtujú prirážky. Investor platí iba ročný správcovský poplatok, ktorý dosahujú 0,5 % čistej inventárnej hodnoty ročne. Na porovnanie: v prípade akcií sa účtujú aj predajné a kúpne výdavky, napríklad rozdiel medzi kúpnym a predajným kurzom.
Objem spravovaného majetku v indexových fondoch, segment XTF DB
Rok Objem majetku v mil. EUR
2000 438
2001 2673
2002 5157
2003 6210

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. jún 2024 18:47