StoryEditor

Každý druhý Slovák má platobnú kartu

12.05.2004, 00:00
Každý druhý Slovák má platobnú kartu, karty sa u nás používajú najmä na výber hotovosti z bankomatu.
Každý druhý obyvateľ Slovenska je držiteľom bankovej platobnej karty. Podľa správy Národnej banky Slovenska o vývoji v oblasti platobného styku bolo ku koncu minulého roka v obehu viac ako tri milióny platobných kariet, z čoho viac ako dva a pol milióna tvorili debetné karty a 15,5 percenta karty kreditné.
Čoraz väčšiu obľubu si získavajú práve kreditné karty. "V porovnaní s rokom 2002 bol zaznamenaný nárast kreditných bankových platobných kariet z 86-tisíc na takmer 468-tisíc kariet," uvádza sa v správe centrálnej banky. Trinásťpercentný nárast zaznamenali debetné karty. Na Slovensku je ešte stále počet kreditných kariet v porovnaní so západnou Európou nízky. Rovnako aj štruktúra používania kariet je odlišná. Obyvateľstvo ešte stále preferuje výber z bankomatov pred použitím karty u obchodníka. Aj naďalej prevládajú výbery hotovosti z bankomatov, ktoré tvoria 76 percent z celkového počtu kartových transakcií, uvádza sa v správe. "V európskej únii je 60 percent platieb cez POS terminály a zvyšok tvoria výbery hotovosti," objasnil situáciu v zahraničí regionálny manažér Visa International pre Slovensko Miloslav Kozler.
Oproti predchádzajúcemu roku sa počet platieb na POS termináloch zvýšil z 21 na 24 percent, ale hodnota výberov hotovosti z bankomatov predstavovala až 87 percent z celkovej hodnoty kartových transakcií. Takmer 83 percent z celkového počtu platobných kariet v obehu predstavujú medzinárodné karty a 17 percent domáce. Banky sú vydavateľmi bankových platobných kariet kartových asociácií VISA - VISA a VISA Electron a MasterCard Europe - MasterCard a Maestro, American Express, Diners Club a domácich bankových platobných kariet ZBK. Držitelia kariet môžu na území Slovenskej republiky využívať sieť 1 505 bankomatov a takmer 16-tisíc platobných terminálov, z toho 13 842 elektronických platobných terminálov a tritisíc platobných terminálov na mechanické snímanie údajov.
Medzi najpoužívanejšie nástroje bezhotovostného platobného styku patria úhrady a elektronické platobné prostriedky, z ktorých sú najviac využívané platobné prostriedky diaľkového prístupu, a to najmä bankové platobné karty a v neposlednej miere aj platobné aplikácie elektronického bankovníctva. Tie umožňujú klientom banky čerpať peňažné prostriedky z bankového účtu prostredníctvom elektronických komunikačných médií, ako je napríklad internet banking, home banking alebo telefónne aplikácie.
Banky v súčasnosti poskytujú svojim klientom rôzne druhy služieb, ktoré súvisia s používaním nástrojov bezhotovostného platobného styku:
- držitelia bankových platobných kariet môžu uskutočňovať tuzemské prevody prostredníctvom bankomatov, ako aj dotovať predplatené programy mobilných operátorov prostredníctvom bankomatov a iných elektronických terminálov,
- držitelia virtuálnych platobných kariet alebo kreditných bankových platobných kariet môžu on-line nakupovať prostredníctvom internetu.


Použitie bankomatov na Slovensku
Výber hotovosti a kontrola zostatku 1 505
Vklad hotovosti 30
Zadanie tuzemského prevodu  883
Dobytie Easy alebo Prima 1 184
Zdroj: NBS
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 04:47