StoryEditor

VZ Union banky sa nekonalo

09.04.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Neprítomnosť predsedu predstavenstva spoločnosti Union Group bola dnes dôvodom pre rozpustenie mimoriadnej valnej hromady krachujúcej Union banky. Predseda predstavenstva Union Group Giuseppe Roselli a jeho bodyguard sú nezvestní od pondelka.
Podľa hovorcu banky Josefa Řeřichu mala valná hromada rozhodnúť o zmene sídla banky a ďalších zmenách v jej orgánoch. Náhradný termín konania mimoriadnej valnej hromady nebol stanovený.
Kauza Union banky sa stáva stále viac neprehľadnou. Česká polícia nevylúčila, že Roselli sa mohol stať obeťou únosu. Zmiznutie predsedu predstavenstva vyšetruje policajný útvar pre boj s organizovaným zločinom.
Roselli podľa niektorých zdrojov podpísal zmenku na tri milióny eúr, ktorá mala zaistiť úver pre jemu blízku spoločnosť. Šéf spoločnosti Invesmart Paolo Catalfamo ale zmenku spochybnil. Invesmart vlastní 70 percent Union Group a ovláda aj Union banku.
Český súd poslal Union banku nedávno do konkurzu, ale keď sa zistilo, že na základe falošných dokladov spoločnosti Česká revitalizační, súd konkurz na banku zrušil. V banke malo vklady asi 200.000 klientov prevažne zo severnej Moravy v hodnote asi 15 miliárd Kč. Väčšina klientov bude odškodnená z fondu poistenia vkladov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 16:02