StoryEditor

Koruna sa rapídne oslabuje

23.01.2003, 23:00

Výmenný kurz slovenskej koruny zaznamenal v priebehu ostatných dní rapídny pokles. Za týždeň tak domáca mena stratila oproti euru 1,8 Sk, keď ešte v utorok sa koruna kótovala na úrovni 41,5 koruny za jedno euro. Včera dopoludnia predávali londýnske banky koruny už po 42,9 SKK/EUR. Pokles tak predstavuje takmer 3,4 percenta. Najvýraznejší pokles zaznamenala slovenská koruna v stredu, keď podľa dílera Slovenskej sporiteľne Juraja Zabadala sa oproti euru oslabila až o 80 halierov. Podľa jeho slov denne odchádza z trhu približne 100 mil. eur, čo je na pomerne malý slovenský trh významná hodnota. Včerajšie obchodovanie bolo hektické, keď komerčné banky rozširovali svoje rozpätie a znižovali ponúkané objemy. Výmenný kurz sa dostal už takmer k úrovni 43 SKK/EUR. Popoludní sa situácia upokojila po tom, čo štátny tajomník Ministerstva financií SR Vladimír Tvaroška povedal, že slovenská koruna by mala mať priestor na posilnenie sa zo súčasných úrovní. Koruna zatvárala na 42,470/500 SKK/EUR.
Politické nezhody v rámci vládnej koalície stabilite na trhu určite neprospievajú, avšak hlavné dôvody je potrebné hľadať inde. Podľa hlavného ekonóma VÚB Vladimíra Zlackého na korunu vplývajú regionálny faktor a vyhlásenia amerického prezidenta o vojne v Iraku a následná averzia obchodníkov k riziku.
Oslabovanie mien KSVE začal maďarský forint. Minulý týždeň totiž zasiahla vo veľkej miere na devízový trh maďarská centrálna banka (NBH), ktorá intervenovala proti nežiaducemu posilňovaniu forintu. NBH má zo zákona povinnosť nakupovať, resp. predávať eurá za forinty vždy vtedy, keď sa kurz forintu dostane na hraničné úrovne svojho fluktuačného pásma ±15 % okolo fixovanej hodnoty 276,1 HUF/EUR. Analytici odhadujú objem použitých prostriedkov na 4 až 5 mld. eur. Na porovnanie, Národná banka Slovenska intervenovala proti posilňovaniu koruny v novembri vo viacerých vlnách spolu za 583 mi. eur. Maďarská centrálna banka navyše znížila kľúčové úrokové sadzby o 200 bázických bodov na 6,50 %. Krátko po znížení sadzieb sa forint prudko oslabil a investori sa postupne sťahovali s emerging markets a slabla tak slovenská a česká koruna, ako aj poľský zlotý.
Guvernér NBS Marián Jusko pre agentúru Reuters uviedol, že nedávne opatrenia maďarskej centrálnej banky zamerané proti špekulantom boli síce drastické, avšak potrebné. Guvernér taktiež uviedol, že ak si situácia vyžiada opatrenia podobné tým, ktoré NBS uskutočnila v novembri, potom ich centrálna banka prijme. Umelé posilňovanie slovenskej meny, spôsobené iba očakávaniami, by bolo podľa Juska škodlivé pre budúci vývoj slovenskej ekonomiky. NBS podľa jeho slov nedovolí, aby samotné očakávania vytlačili korunu na úrovne, ktoré nezodpovedajú ekonomickému vývoju. Podľa analytikov však ani prudké oslabovanie koruny nezodpovedá vývoju v ekonomike a je vyvolané externými faktormi. V júni minulého roka centrálna banka zasiahla proti oslabovaniu meny, keď koruna dosiahla takmer 45 korún za euro.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. jún 2024 01:05