StoryEditor

Dôchodková reforma aj v Rusku

12.05.2003, 00:00

Za jednu z najdôležitejších reforiem považuje ruská vláda zmeny v systéme dôchodkového zabezpečenia. O tom, aké sú predstavy o budúcom vývoji Ruska, hovorí dokument vlády pod názvom Dlhodobé základné smery sociálneho a ekonomického rozvoja Ruskej federácie.
Vláda vidí svoju úlohu hlavne v možnom vplyve na kvalitu fungovania trhov, ktorú môže ovplyvňovať v dvoch smeroch. Prvým je nasýtenie ekonomiky nevyhnutnými trhovými inštitúciami a nástrojmi. Druhým je právne a informačné zabezpečenie stability trhov. Ruská vláda si uvedomuje zodpovednosť za fungovanie týchto sfér.
Zmeny v tejto oblasti sa budú robiť v troch etapách. V prvej sa bude reformovať existujúci systém priebežného financovania dôchodkov, keď sa dôchodky vyplácajú na základe odvodov momentálne zamestnaných obyvateľov. V druhej etape sa majú vypracovať právne normy a základné metodické normy, zamerané na zavedenie mechanizmov akumulácie finančných prostriedkov a ich kapitalizácie. Okrem toho sa má upraviť mechanizmus predčasného odchodu do dôchodku v súvislosti s prechodom na systém akumulácie osobných úspor. Za hlavnú úlohu reformy existujúceho dôchodkového systému v strednodobom horizonte sa považuje zabezpečenie finančnej stability dôchodkového systému. Vláda sa bude snažiť zabezpečiť aj stabilitu reálnej výšky dôchodkov tak, že sa zabezpečí indexácia dôchodkov, ktorá bude prevyšovať úroveň inflácie. Povinná akumulácia finančných prostriedkov bude základným komponentom vytváraného systému dôchodkového zabezpečenia Ruska.
Dlhodobá stratégia hovorí o tom, že mechanizmy povinného dôchodkového zabezpečenia cez akumuláciu úspor sa musia stať základným faktorom vzniku diferenciácie medzi dôchodkami. "Na základe individuálnej, personifikovanej registrácie musí byť zavedená na osobných úsporných účtoch technológia evidencie fakticky zaplatených poistných príspevkov do systému dôchodkového zabezpečenia a technológia registrácie a rozdelenia príjmu z investície," konštatuje sa v materiáli vlády. Investovanie dôchodkových rezerv sa predpokladá uskutočňovať prostredníctvom jednotnej organizačnej infraštruktúry.
Budú sa používať aktuárne metódy (založené na poistnej matematike) hodnotenia dlhodobej vyváženosti zdrojov a záväzkov dôchodkového systému. Okrem povinných schém dlhodobé zámery vlády predpokladajú aj vytvorenie dobrovoľných doplnkových foriem dôchodkového zabezpečenia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 14:45