StoryEditor

Ďalšie vyšetrovanie na americkej burze

24.06.2004, 00:00

Brokeri v Spojených štátoch amerických, ktorí určovali úrokové sadzby na dlhopisy sú v podozrení, že zavádzali investorov. Komisia pre cenné papiere a burzy, ktorá vedie vyšetrovanie, rozposlala niekoľkým brokerom žiadosť "aby napísali správu, v ktorej uvedú potenciálne klamné, nečestné a neférové praktiky". Informovala o tom agentúra Bloomberg. Komisia skúma, či niektoré obchody neboli ponúknuté iba vybraným klientom, čo by odporovalo pravidlám.
Podozrivé transakcie majú hodnotu vyše 200 miliárd dolárov. Investori totiž kupovali dlhodobé korporátne a obecné obligácie. Neskôr v aukciách určovali cez svojich brokerov minimálne raz mesačne výšku kupónov. Najnižšia ponúkaná cena bola potom platná na celú emisiu. Tento systém, známy aj pod menom Holandská aukcia, môže byť manipulovaný, ak ponuky nie sú anonymné alebo ak sa brokeri vopred dohodli. "V praxi existuje veľmi málo skutočných aukcií," povedal Joseph Fichera z konzultačnej spoločnosti Saber Partners LLC. Ako dodal, je príliš veľkým rizikom, pre investora aj emitenta, byť v aukcii tak často. Broker totiž môže eliminovať anonymitu, aby tak riadil riziko.
Vyšetrovacie orgány majú v poslednom čase veľký záujem na tom, ako sú oceňované cenné papiere na sekundárnom trhu a zaujímajú sa o spôsob, akým sa transakcie vykonávajú. "Veľkou starosťou je, či aukcie sú tým, čím sa zdajú byť," komentoval bývalý člen komisie Paul Maco.
Nie však všetci zdieľajú tento pocit. Podľa slov exzamestnanca komisie Davida Beckera posledné udalosti sú snahou vyšetrovateľov byť kreatívni. "Hovoria, aby sa sami udali a vyspovedali z hriechov. Potom ich potrestajú buď za ne, alebo za ich zatajovanie či oboje," povedal.
Kvôli tomuto problému sa už komisia stretla s obchodníkmi. Pre agentúru Bloomberg obsah rozhovoru nechcel nikto bližšie komentovať. Podľa dostupných informácií sa však rokovalo o dobrovoľnom odkrytí machinácií. Postup sa tým odlišuje od tradičných metód vypočúvania a hľadania dôkazov.
Nie je to jediná kauza na americkom kapitálovom trhu. Penzijné fondy z Kalifornie, zo Severnej Karolíny, z Alabamy a New Yorku spolu s individuálnymi investormi tvrdia, že investičné banky majú čiastočný podiel na ich celkovej strate pol bilióna dolárov. Podľa nich upisovatelia dlhopisov a akcií, teda banky, zatajili pred nimi riziká, ktoré neskôr viedli ku krachom. V máji 2001, len krátko pred krachom neslávne známeho WorldComu, šéf oddelenia korporátnych dlhopisov Robert Waldman predával na road šou pre investorov dlhopisy firmy za viac ako 10 miliárd dolárov. Vtedy povedal, že je nadšený kredibilitou WorldComu a jeho obligáciami. Desať najaktívnejších bánk získalo z predaja takýchto rizikových cenných papierov viac ako 1,2 miliardy dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 18:06