StoryEditor

Krátke správy

02.10.2003, 00:00

Ceny zlata sa v utorok priblížili späť k minulotýždňovým 7-ročným maximám po nepriaznivých správach o americkej ekonomike, ktoré znížili záujem investorov o akcie na Wall Street a oslabili dolár. Americká mena klesla oproti jenu takmer na 3-ročné minimum a oproti euru na viac ako 3-mesačné minimum pre slabé údaje o podnikateľskej aktivite na americkom stredozápade a taktiež dôvere spotrebiteľov USA. To zlacnilo žltý kov pre zahraničie. Decembrové dodávky zlata skončili o 2,9 USD vyššie na 386,1 USD/unca. Londýnska referenčná cena v Londýne bola poobede 388 USD/unca. (SITA)

Ceny ropy stúpli takmer o 3 % pre obavy o dodávky v najbližších mesiacoch po minulotýždňovom šokujúcom rozhodnutí Organizácie krajín vyvážajúcich ropu o znížení produkcie. Na burze NYMEX vzrástli dodávky čiernej suroviny na november o 0,8 USD na 29,2 USD za barel. Novembrová londýnska ropa Brent skončila so ziskom 0,78 USD na 27,61 USD za barel. Októbrové dodávky benzínu na burze NYMEX sa zvýšili o 0,0416 USD na 0,8865 USD za galón, kým októbrový vykurovací benzín si pridal 0,0218 USD na 0,7778 USD za galón. (SITA)

Česká spořitelna, ktorá v auguste predala neživotnú časť svojej poisťovne Kooperative, v stredu uviedla, že by mala transakciou získať zhruba 4,1 mld. Kč. Druhá najväčšia banka na českom trhu dodala, že konečná cena sa určí až podľa výsledkov dcérskej Pojišťovny České spořitelny za rok 2003. Uskutočnenie transakcie by sa malo uskutočniť v prvom štvrťroku roka 2004. "Predmetom predaja je neživotná časť podniku vrátane prevodu poistného portfólia neživotného poistenia. Do Kooperativy tak prejdú zamestnanci aj hmotný majetok," dodala banka. (SITA)

Rakúska Bank Austria (BA), ktorá zodpovedá za východoeurópske aktivity nemeckej skupiny HVB, bude prvým zahraničným podnikom, ktorý vstúpi na varšavský akciový trh. Kótovanie akcií by sa malo uskutočniť 14. októbra, informoval dnes o tom denník Financial Times. Podľa denníka kótovanie akcií BA na varšavskej burze by malo uspokojiť dopyt zo strany poľských penzijných fondov, ktoré smú kupovať cenné papiere iba na domácej burze. (TASR)

Európska centrálna banka (ECB) zvýši úrokové sadzby, ak vysoké sumy peňazí hromadiace sa na bankových účtoch začnú tlačiť ceny nahor. Uviedol to v utorok hlavný ekonóm ECB Otmar Issing. Keď ľudia začnú utrácať peniaze, ECB bude musieť zabrániť nárastu cien, dodal Issing. Peňažný agregát M3 je indikátorom, ktorý používa ECB na predikovanie budúcich inflačných tlakov. ECB sa stretne vo štvrtok, aby sa dohodla na politike úrokových sadzieb a očakáva sa, že banka udrží sadzby na úrovni 2 %. (SITA)

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) sa za prvých šesť mesiacov tohto roku zaviazala na nové úvery a investície v regióne strednej a východnej Európy a Spoločenstve nezávislých štátov v celkovej výške 1,23 mld. eur. Zisk EBOR za prvý polrok 2003 po zahrnutí rezerv na krytie strát predstavoval za prvých šesť mesiacov tohto roku 84,3 mil. eur, kým v rovnakom období pred rokom bol zisk až 186,5 mil. eur vďaka investíciám do akcií. (SITA)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 11:37