StoryEditor

Miroslav Rapšík: Reštrukturalizácia už má výsledky

28.10.2004, 00:00

Slovenské elektrárne (SE), a. s., realizujú od minulého roka zložitý proces reštrukturalizácie. Za najdôležitejší prínos projektu považuje manažment dosiahnutie kladného hospodárskeho výsledku za 1. polrok 2004 v objeme takmer 2, 3 mld. Sk, pričom plánovaný zisk po zdanení za celý rok 2004 je na úrovni predchádzajúceho obdobia -- 1,3 mld. Sk. Výrazné upevnenie pozície dosiahli Slovenské elektrárne, a. s., dôslednou finančnou a ekonomickou stabilizáciou a zmenou obchodnej politiky. Dlhodobú stabilitu potvrdila medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings, ktorá Slovenským elektrárňam, a. s., pridelila rating BB+ (najvyšší neinvestičný rating).
O nastávajúcich zmenách v spoločnosti hovoríme s h. doc. Ing. Miroslavom Rapšíkom, CSc., predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom SE, a. s.
Bola v Slovenských elektrárňach potrebná vnútorná reštrukturalizácia?
Ozdravenie spoločnosti súvisí so vstupom na liberalizovaný trh. Na
udržanie životaschopnosti Slovenských elektrární bolo treba niečo urobiť -- najmä dovnútra spoločnosti, aby nás okolie, ale hlavne veritelia, začali vnímať inak. Proces, ktorý sme začali, sa už pozitívne odzrkadľuje, napríklad vo vzťahu k hospodárskemu výsledku. Naším cieľom je, aby Slovenské elektrárne boli spoločnosťou primerane výkonnou, ktorá bude dosahovať kladný hospodársky výsledok, transparentne riadiť náklady a bude schopná odolávať konkurencii na liberalizovanom trhu s elektrickou energiou v Európe.
Aké zmeny plánujete uskutočniť do konca tohto roka?
Musíme sa orientovať na rozhodujúce činnosti, ktoré tvoria predmet podnikania (tzv. core business). Vybrané činnosti vyčleníme do externého prostredia, respektíve do dodávateľskej sféry. Chceme optimalizovať počet pracovných miest a prejsť od funkčne riadenej spoločnosti na procesne riadenú spoločnosť s novou organizačnou štruktúrou.

Implementáciou uvedených krokov sa očakáva zvýšenie produktivity, zjednodušenie riadiacich činností a zníženie celkových nákladov spoločnosti.
Aké sú výsledky a prínosy I. etapy projektu Reštrukturalizácia SE, a. s. ?
Konečný efekt I. etapy projektu je návrh novej organizačnej štruktúry SE, a. s., k 1. januáru 2005. Plánujeme zníženie počtu organizačných útvarov asi o 150 a zníženie počtu riadiacich stupňov (úrovní riadenia) v navrhovanej organizačnej štruktúre. Chceme znížiť počet odovzdávok a schvaľovacích a rozhodovacích procedúr. Ďalej presunieme vybrané kompetencie a zodpovednosti na rozhodovanie na nižšej úrovni, skrátime priebehové časy činností a procedúr v procesoch a eliminujeme duplicitné a neefektívne činnosti. Tieto prínosy môžeme označiť ako kvalitatívne. Ich vhodnou a účinnou implementáciou do štruktúr spoločnosti dosiahneme kvantitatívne zefektívnenie všetkých činností tvoriacich core business spoločnosti.
Čo je obsahom a cieľom II. etapy projektu?
Z hľadiska objemu práce a zapojenia pracovníkov SE, a. s., je táto etapa projektu náročnejšia ako prvá. Jej zvládnutie je dôležité na úspešný štart novej organizačnej štruktúry a princípov procesného riadenia. V etape implementácie projektu je potrebné pripraviť mnoho vecí, ktoré sa týkajú všetkých procesov v našej spoločnosti. Navrhnuté zmeny sú nevyhnutné vzhľadom na doterajšie výsledky hospodárenia SE, a. s., liberalizáciu trhu s elektrinou a ňou vyvolaným tlakom na náklady, a nemajú inú alternatívu. Je nevyhnutné rozlúčiť sa so zakorenenými tradíciami, ktoré sú už dávno prekonané.
Kam smerujú Slovenské elektrárne?
Dlhodobým strategickým cieľom Slovenských elektrární, a. s., ako dominantného výrobcu elektriny, je výroba takého objemu komodity, ktoré spoločnosť dokáže umiestniť s primeraným ziskom. Prioritou je zásobovanie slovenského trhu. Chceme zabezpečiť finančnú stabilizáciu spoločnosti a zvýšenie konkurencieschopnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/cesko-slovensko, menuAlias = cesko-slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 04:06