StoryEditor

Íri chystajú nákladné i osobné lety z Milovic

04.03.2003, 23:00

Opustené a zdevastované bývalé vojenské letisko Boží dar pri Miloviciach (35 kilometrov východne od Prahy), ktoré po okupácii v roku 1968 slúžilo Strednej skupine sovietskych vojsk, konečne dostane po niekoľkých neúspešných pokusoch s privatizáciou civilného majiteľa. Svojho času sa tu neúspešne snažila získať podporu leteckých dopravcov z Prahy na vybudovanie sekundárneho letiska skupina investorov okolo českého poslanca a hudobníka Michaela Kocába. Česká vláda si teraz však predbežne vybrala ako možného vlastníka írsku spoločnosť Tara Aerospace, ktorá má za priestor zaplatiť 13 miliónov Kč a do sprevádzkovania musí investovať najmenej 900 miliónov Kč. Spoločnosť patrí leteckému podnikateľovi Anthonymu Ryanovi, ktorý vlastní aj dravý Ryanair, jednu z dvoch najväčších nízkonákladových aerolínií v Európe. Ryan chce z Božieho daru vytvoriť moderné medzinárodné letisko a prekladisko nákladu. Tu by mala mať sídlo Ryanova spoločnosť špecializovaná na lacnú prepravu leteckých nákladov, prvá firma tohto druhu vôbec. Využiť má know-how Ryanairu z úspešnej lacnej prepravy cestujúcich. Namiesto pražskej Ruzyne tu by mali pristávať aj lacné linky Ryanairu s cestujúcimi z Londýna a po vstupe ČR do EÚ by legislatívne nič nebránilo Ryanairu nízkymi cenami konkurovať ČSA a iným dopravcom na Ruzyni a lietať odtiaľto aj na iné dôležité letiská v Európe. Ešte predtým chce zriadiť linku Londýn -- Bratislava.
Pri Miloviciach chce Ryanair vybudovať aj opravárenskú bázu pre trupy a motory lietadiel Boeing 737, ktorých má zatiaľ 44 a u výrobcu si do roku 2010 objednal postupnú dodávku ďalších 250 lietadiel tohto typu. Tu by malo byť tiež veľké výcvikové stredisko pilotov, ktorých bude spoločnosť potrebovať niekoľko tisíc. Predpokladá sa, že na českej základni Ryanairu by mali nájsť pracovné príležitosti aj českí a slovenskí leteckí mechanici a piloti.
Ryanair vznikol v roku 1985, vlani prepravil na 75 rozličných linkách po Európe 11,1 milióna cestujúcich a v budúcom roku to má byť okolo 24 miliónov, čo má firmu zaradiť k najväčším dopravcom na európskych linkách: British Airways, nemeckej Lufthanse, Air France a najväčšiemu britskému nízkonákladovému dopravcovi easyJet. Na zvýšenie konkurencieschopnosti Ryan kúpil od holandskej leteckej spoločnosti KLM za 23,9 mil. eur nízkonákladové aerolinky Buzz s 12 lietadlami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/cs-hosp-relacie, menuAlias = cs-hosp-relacie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 18:30