StoryEditor

V Európe uznávajú označenie pôvodu

14.01.2003, 23:00

Pivovar Budvar, n. p. vedie spory o platnosť známky v 40 krajinách s americkým pivovarským gigantom Anheuser-Bush, uvádza český časopis Pivní kurýr. Britský odvolací súd v novembri zamietol návrh na výmaz značky Bud a Budweiser Budbräu. Nemecko a Anglicko predstavujú spolu 60 % exportného trhu národného podniku Budvar. Úspech v spore zaznamenal Budvar aj v Japonsku. Utrpel však aj prehry, lebo v decembri zrušil maďarský patentový úrad registráciu pre označenie pôvodu názvu Bud. Registráciu na ostatné značky pivovaru Budvar ponechal. Predstaviteľ Anheuser Busch však nedávno vyhlásil, že je proti akejkoľvek ochrane pre pivo na základe zemepisného označenia, lebo vraj miesto, kde sa pivo varí, nemá vplyv na jeho kvalitu. Označenie zemepisného pôvodu možno registrovať vo väčšine európskych krajín. To znamená, že takéto výrobky (najmä potravinárske) už nemôže nikto mimo vymedzeného regiónu vyrábať s týmto názvom.
Českobudějovický pivovar Budvar, n. p., zostáva v právnej forme, ktorá sa v ČR nevyužíva len preto, aby sa posilnila jeho právna pozícia pri právnych sporoch o známku. Česká vláda minulý rok definitívne rozhodla, že Budvar nebude privatizovaný.
Pivovar má zaregistrovaných 380 ochranných známok v 100 krajinách sveta. V USA a Kanade je nútený používať známku Czechvar, lebo o tradičné známky prišiel v roku 1939, keď musel pod nátlakom uzavrieť nevýhodnú zmluvu. Spor o ochrannú známku na pivo sa vyskytol aj na Slovensku. Pred rokmi bol súdny spor medzi Pražskými pivovarmi, a. s., a pivovarom Starý prameň Michalovce. Označenie košického piva pripomínalo slovom a čiastočne aj grafickou podobou známku Staropramen. A práve táto podobnosť bola dôležitá pre export na Ukrajinu, kam vyvážal väčšinu produkcie. V roku 1998 Ukrajina z večera do rána uvalila na dovážané pivá vysoké clo, a najmä preto michalovský pivovar išiel do konkurzu a pivo už nevyrába.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/cs-hosp-relacie, menuAlias = cs-hosp-relacie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 07:21