StoryEditor

Irán je pripravený obnoviť nepodmienené jadrové rokovania

14.09.2006, 09:24
Autor:
SITASITA

Irán je pripravený obnoviť nepodmienené rokovania v súvislosti s krízou okolo jeho jadrového programu, povedal v stredu diplomatom na summite Hnutia nezúčastnených krajín (NAM) v Havane iránsky minister zahraničných vecí Manúčehr Mottakí. Medzitým americká ministerka zahraničia Condoleezza Riceová vo Washingtone vyhlásila, že zástupcovia šiestich svetových mocností sa budúci týždeň stretnú v New Yorku, aby prediskutovali uvalenie sankcií na Irán.
"V reakcii na výzvu NAM vyjadrila Iránska islamská republika svoju pripravenosť bez akýchkoľvek predbežných podmienok obnoviť rokovania so zainteresovanými krajinami, aby objasnila nedoriešené otázky s cieľom zvýšiť dôveru a transparentnosť," povedal Mottakí na neverejnom stretnutí ministrov zahraničných vecí vo svojom prejave, kópiu ktorého získala agentúra AFP.
Mottakí svojim kolegom tiež potvrdil, že Teherán naďalej spolupracuje s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE), aby pomohol doriešiť otvorené otázky v súvislosti s mierovými jadrovými aktivitami Iránu. Podľa Mottakího partneri z krajín NAM vyjadrili v otázke jadrového programu súdržnosť s Iránom. "NAM skrze túto podporu (Iránu) odmietlo úsilie niektorých (štátov) limitovať a obmedziť neodňateľné právo každého štátu vyvíjať a využívať jadrovú energiu na mierové účely," uviedol Mottakí.
Británia, Francúzsko a Nemecko v stredu vyzvali Irán, aby v spore okolo jadrového programu "sledoval cestu smerom k vyjednanému riešeniu". Teherán by si mal podľa nich vybrať vyjednávanie namiesto konfrontácie, ktorá môže vyvolať sankcie zo strany Organizácie Spojených národov. Narážka na hroziace sankcie v prípade pokračujúceho obohacovania uránu je len mierna, aby nebolo ohrozené nové kolo rozhovorov medzi zástupcami Európskej únie a Iránu, ktoré je naplánované na štvrtok. Situácia odráža neistotu okolo zámerov Iránu, potom čo Teherán v nedeľu pripustil, že by mohol zvážiť krátkodobé pozastavenie sporného obohacovania uránu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 17:51