StoryEditor

USA nepriamo vyzvali Rusko na zastavenie jadrového projektu v Iráne

04.10.2005, 08:57
Autor:
TASRTASR

Spojené štáty dnes v zrejmej narážke na Rusko vyzvali všetky vlády, aby zastavili jadrové projekty v Iráne po nedávnej rezolúcii Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), podľa ktorej Teherán nedodržiava medzinárodné záväzky.
Zástupca ministra zahraničných vecí USA pre kontrolu zbrojenia Stephen Rademaker uviedol, že vlády by mali prispôsobiť politiku rezolúcii dozornej agentúry OSN. Irán by podľa nej mal byť nahlásený Bezpečnostnej rade OSN, keďže nepresvedčil medzinárodné spoločenstvo, že jeho jadrový program je výhradne mierový.
Hoci Rademaker pred výborom Valného zhromaždenia OSN pre odzbrojenie konkrétne nemenoval Rusko, Moskva buduje v juhoiránskom meste Búšahr civilný jadrový reaktor za miliardu dolárov a s Iránom sa dohodla na dodávkach paliva pre elektráreň.
Zdroj z ruského jadrového odvetvia v reakcii vyhlásil, že Rademaker hovoril sám za seba a nie za vládu USA. "Oficiálne americká vláda mnohokrát uviedla, že nevidí problém s naším projektom v Búšahri," dodal zdroj s tým, že americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová i MAAE sa k projektu postavili kladne.
Riceová v apríli na návšteve Moskvy uviedla, že postup Ruska pri projekte bol prospešný, pokiaľ ide o zachovanie globálneho režimu nešírenia jadrových zbraní.
Rezolúcia MAAE, pri ktorej schvaľovaní sa 12 z 35 členov Rady guvernérov agentúry zdržalo hlasovania, poukázala na rozpor medzi Západom a táborom Ruska, Číny a tzv. nezúčastnených krajín v otázke toho, ako vyriešiť spor s Iránom.
Rusko a Čína ako stáli členovia BR OSN by mohli vetovať prípadné sankcie proti Iránu. Ten odmieta obvinenia zo snahy vyrobiť jadrové zbrane, avšak v minulosti takmer dve desaťročia utajoval svoj nukleárny palivový program.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 17:06