StoryEditor

Schröder zaželal Merkelovej úspech, tá mu ďakovala za vykonanú prácu

23.11.2005, 08:27
Autor:
TASRTASR

Odstupujúci nemecký kancelár Gerhard Schröder odovzdal dnes podvečer priestory úradu spolkového kancelára svojej nástupkyni Angele Merkelovej.
Predsedníčke Kresťanskodemokratickej únie (CDU) zaželal veľa šťastia "a najmä úspechov". Poďakoval sa aj zhromaždeným zamestnancom úradu kancelára, ktorí stáli po jeho boku sedem rokov.
Merkelová sa poďakovala Schröderovi za prácu, ktorú vykonal v uplynulých siedmich rokoch. Vyzdvihla začaté reformy, predovšetkým Agendu 2010. Občania podľa nej vkladajú do novej vlády veľké nádeje, pretože od nej očakávajú, že vyrieši ich problémy.
Prvá nemecká kancelárka dostávala celý deň gratulácie od politikov z celého sveta.
Francúzsky prezident Jacques Chirac, ktorého krajina je tradičným spojencom Nemecka, vyzdvihol význam partnerstva oboch štátov v srdci Európy. Paríž a Berlín by mali aj ďalej úzko spolupracovať, aby "dali Európskej únii nový impulz". Chirac si je istý, že Merkelová bude pokračovať v tradícii kancelára Konrada Adenauera a zasadzovať sa za posilňovanie Európy a "príkladných" nemecko-francúzskych vzťahov. Svoju gratuláciu podpísal Chirac slovami "milá priateľka".
V súlade s tradíciou povedie prvá Merkelovej zahraničná cesta v stredu do Paríža. Spolu s novým šéfom nemeckej diplomacie Frankom-Walterom Steinmeierom potom navštívi aj centrály EÚ a NATO v Bruseli.
Blahoželania poslal Merkelovej aj ruský prezident Vladimir Putin, španielsky premiér José Luis Rodríguez Zapatero či rakúsky kancelár Wolfgang Schüssel. Putin, ktorý mal blízko k Schröderovi, pozval kancelárku na návštevu Moskvy a vyjadril nádej, že rusko-nemecké vzťahy sa prehĺbia. Merkelová v predvolebnom boji kritizovala nedostatky v demokracii a dodržiavaní ľudských práv v Rusku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 01:06