StoryEditor

Etiópske jednotky obsadili kľúčové mesto

27.12.2006, 11:50
Autor:
SITASITA
Etiópski vojaci podporovaní somálskymi provládnymi jednotkami v stredu vstúpili do mesta Jowhar a prinútili islamských militantov na ústup. Etiópia sa oficiálne zapojila do somálskeho konfliktu v sobotu.

Etiópski vojaci podporovaní somálskymi provládnymi jednotkami v stredu vstúpili do mesta Jowhar a prinútili islamských militantov na ústup. Operácia s použitím delostrelectva, mínometov a guľometnej paľby začala v poslednom dôležitom meste severne od somálskej metropoly Mogadišo v stredu v skorých ranných hodinách. Podľa agentúry AP streľbu ešte počuť z južnej časti mesta.
Etiópia sa oficiálne zapojila do somálskeho konfliktu v sobotu. Etiópsky premiér Meles Zenawi označil zásah za nevyhnutný v záujme územnej integrity svojej krajiny. Islamskí bojovníci sa po ofenzíve etiópskej armády dali v utorok na ústup, čo potvrdil to aj vodca povstalcov Šaríf Šejk Ahmed. Podľa Zenawiho Etiópia zapojila do bojov v Somálsku 3 až 4 tisíc svojich vojakov. Operácia si od svojho začiatku vyžiadala asi 1000 obetí a 3000 tisíc zranených, uviedol Zenawi.
Bojovníci Najvyššej islamskej rady Somálska (SICS) obsadili pred pár dňami väčšiu časť Somálska vrátane jej metropoly. Povstalci sa netaja plánom postupne v celej krajine zaviesť právo šaría, založené na interpretácii Koránu radikálnou vetvou islamu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 20:22