StoryEditor

Šéfporadca Vladimira Putina pre ekonomiku ostro kritizuje kauzu Chodorkovskij

27.04.2005, 19:19
Autor:
TASRTASR

Trestné stíhanie spoluzakladateľa Jukosu, ropného magnáta Michaila Chodorkovského, dnes podrobil ostrej kritike šéfporadca ruského prezidenta Vladimira Putina pre ekonomické otázky Andrej Illarionov. Ako uviedol pre renomovaný švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung, požiadavku prokuratúry na odsúdenie Chodorkovského považuje za "vážnu hospodárskopolitickú chybu".
Postup úradov v kauze bol totálne selektívny. Štát, ktorý je zainteresovaný na formovaní atraktívnych hospodárskych rámcových podmienok, si to nemôže dovoliť, pretože stráca na hodnovernosti, ak zohľadňuje výlučne záujmy jednej strany, vyhlásil ruský odborník.
Podľa jeho názoru je celá aféra Jukos "exaktne nesprávnym signálom" pre investorov, ako aj pre ruské úrady.
Illarionova prezident Vladimir Putin pozbavil koncom roka 2004 funkcie šéfvyjednávača Ruskej federácie v rámci G8 za kritiku vládnych aktivít.
Na dnes naplánované vynesenie rozsudku v predmetnej kauze dnes v Moskve opakovane odročili, tentoraz na 16. mája. Po prvý raz sa tak stalo už 11. apríla. Príčiny odročenia neuviedli.
Prokuratúra požaduje pre zakladateľa ruskej ropnej spoločnosti Jukos Chodorkovského a jeho obchodného partnera Platona Lebedeva desaťročný trest väzenia za daňové úniky, podvody a spreneveru.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. júl 2024 12:09