StoryEditor

Veľká Británia odložila na neurčito referendum o ústave EÚ

06.06.2005, 16:36
Autor:
TASRTASR

Britská vláda sa rozhodla odložiť na neurčito referendum o ústave Európskej únie. Informoval o tom dnes hovorca britského kabinetu.
Podľa jeho slov treba na summite EÚ koncom tohto mesiaca prediskutovať výsledky francúzskeho a holandského referenda, v ktorom sa voliči vyslovili proti ústave a za týchto okolností nemá význam pokračovať. Zdôraznil však, že odložením referenda nechce Londýn vyslať správu, že Británia považuje ústavu za mŕtvu. To, ako vláda premiéra Tonyho Blaira koná, podľa neho len odráža skutočnosť, že sa Európa nachádza v neistom období.
Potvrdenie o odklade referenda prišlo niekoľko hodín pred tým, ako minister zahraničných vecí Jack Straw vystúpi v parlamente, aby oboznámil poslancov s pozíciou vlády.
Francúzsky prezident Jacques Chirac a nemecký spolkový kancelár Gerhard Schröder zdôraznili svoj záväzok voči dokumentu a vyzvali ostatné štáty, aby pokračovali v ratifikačnom procese. Poľský prezident Aleksander Kwasniewski sa má dnes stretnúť s tímom poradcov s cieľom prediskutovať, či sa má v krajine vypísať referendum.
Krátko pred vyhlásením hovorcu britského kabinetu vyzval poľský minister zahraničných vecí Jan Truszczynski Londýn, aby sa nestiahol z ratifikačného procesu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 10:17