StoryEditor

Népszabadság: Vyhrá smejúci sa tretí?

06.06.2005, 13:19
Autor:
TASRTASR

Opozícii prospieva, vládnym stranám zas škodí, že koalícia nedokázala nominovať spoločného kandidáta na prezidenta, cituje dnešné vydanie maďarského denníka Népszabadság názory politológov v súvislosti s dnes sa začínajúcimi prezidentskými voľbami.
Podľa Zoltána Laknera pre pravicu platí formulácia "smejúceho sa tretieho", lebo ak sa jej podarí presadiť svojho kandidáta Lászlóa Sólyoma, bude to vážny politický výkon vzhľadom na to, že pravica je v parlamente v menšine.
Ak by vo voľbách získal väčšinu Sólyom oproti kandidátke vládnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Katalin Sziliovej, pravdepodobne by to posilnilo sympatie voči opozičnému Zväzu mladých demokratov (FIDESZ). Ukázalo by sa totiž, že oni vedia politizovať, na rozdiel od MSZP, ktorá nedokázala s väčšinou hlasov presadiť svojho kandidáta (pozn. TASR: menšia koaličná strana - Zväz slobodných demokratov SZDSZ rozhodol o tom, že sa na hlasovaní nezúčastní).
Môže sa stať, že vďaka nezhodám v koalícii sa SZDSZ nedostane na budúci rok do parlamentu, teda redukuje sa počet parlamentných strán, a zostanú iba dve veľké. Druhou možnosťou je, že po voľbách sa budú koaliční partneri snažiť všetkými prostriedkami o zmiernenie napätia, tvrdí Ervín Csizmadia.
V prípade neúspechu Sziliovej budú v rámci MSZP situáciu hodnotiť tak, že padla kvôli liberálom, čo bude takou hlbokou ranou, ktorú do volieb nevyliečia, a v kampani budú bojovať proti sebe, pritom sa FIDESZ bude ako tretí smiať, povedal László Kéri.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 13:18