StoryEditor

Iránska tlač nadšene privítala odsúdenie Saddáma na trest smrti

06.11.2006, 14:33
Autor:
SITASITA

Teheránska tlač v pondelok oslavovala rozsudok smrti vynesený nad zosadeným irackým diktátorom Saddámom Husajnom. Zároveň však odsúdila Spojené štáty americké, že zabránili Saddáma súdiť za jeho zločiny voči Iránu.
Najpredávanejší denník Hamšári píše, že smrť je "najmiernejším trestom za (Saddámove) zločiny, ktoré vyvolali viacero kríz v regióne, rozdelili iracký ľud a moslimské národy". Podľa vládneho denníka Irán "iránsky národ a svet očakáva vyšetrenie všetkých zločinov diktátora, obzvlášť tú najtemnejšiu časť... osem rokov vojny proti Islamskej republike". Denník ďalej obviňuje Spojené štáty a západné mocnosti zo zásobovania Saddámovho režimu zbraňami hromadného ničenia v období iracko-iránskej vojny v 80. rokoch minulého storočia. Z tohto dôvodu blokujú Spojené štáty prešetrenie zločinov, ktorých sa Saddám dopustil počas spomínanej vojny, uvádza denník. Noviny ďalej konštatujú, že čas vynesenia rozsudku bol zvolený pre potreby americkej domácej politiky vzhľadom na utorkové kongresové voľby.
Umiernený denník Aftab upozorňuje, že Saddámov trest smrti obesením za vyvraždenie 148 šiitov v dedine Dudžaíl v roku 1982 môže ešte viac rozvíriť rastúce sektárske násilie v Iraku. "Poprava Saddáma bez vyšetrenia vojen proti Iránu a Kuvajtu prehĺbi napätie" nielen medzi bojujúcimi irackými skupinami, ale aj medzi Irakom a jeho susedmi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. jún 2024 09:04