StoryEditor

Teroristi plánujú útok na tunel pod kanálom La Manche

24.12.2006, 15:16
Autor:
SITASITA

Medzinárodná teroristická sieť al-Kájda by mohla počas vianočných sviatkov zaútočiť na tunel pod kanálom La Manche. Vo svojom nedeľňajšom vydaní to tvrdí britský týždenník The Observer s odvolaním na americké a francúzske bezpečnostné zdroje. Denník cituje tajnú správu francúzskej zahraničnej rozviedky z 19. decembra, ktorá označuje riziko teroristického útoku na železničný tunel spájajúci Britániu s Francúzskom za veľmi vysoké. Informácie o pripravovanom útoku mala francúzskym partnerom postúpiť americká Ústredná spravodajská služby (CIA).
Plán útoku údajne vznikol v Pakistane, odkiaľ ho aj militanti koordinujú. Realizáciu operácie by mali zabezpečiť občania západoeurópskych štátov, pričom podľa The Observer by mohlo ísť o Britov pakistanského pôvodu. Zdroj z prostredia CIA pre týždenník uviedol, že vážnosť situácie dokazuje aj zachytená komunikácia medzi militantmi, ktorá bola naposledy tak intenzívna v čase útokov na dvojičky Svetového obchodného centra v roku 2001.
Britské a francúzske bezpečnostné sily po získaní informácií o teroristickej hrozbe zosilnili ochranu 50 kilometrov dlhého tunela, ktorý podľa údajov spoločnosti Eurotunel prepravil v roku 2005 viac ako 15 miliónov ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 03:35